Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Raiu, expert OSCE în libertate religioasă, după declarațiile HALUCINANTE ale lui Chirica: 'Statul are obligația să se abțină de la a evalua pelerinajul'

catalin raiu

Situație scandaloasă la Iași, unde controversatul primar PNL al municipiului, Mihai Chirica, a ajuns să dea ordine Bisericii Ortodoxe Române și să decidă cine are voie să ajungă la moaștele Sfintei Parascheva și cine nu.

Chirica, a declarat, marţi, cu de la sine putere, că racla cu sfintele moaşte ar putea fi scoasă mai devreme decât în alţi ani din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de credincioşi, fără a se crea aglomeraţie. Totodată, Mihai Chirica a mai făcut o afirmație scandaloasă, după ce, anterior, spusese că regula de anul trecut, când doar cei cu buletin de Iași au avut voie la moaște, a fost una ilegală. Chirica a decis că autocarele cu pelerini nu vor putea veni către Iaşi din zonele unde rata de incidenţă impune carantinarea acelor localităţi.

Citește și: SCANDALOS Primarul Iașiului dă ordine Bisericii Ortodoxe Române: Mihai Chirica spune când trebuie să fie scoase moaștele Sf. Parascheva și cine are voie la ele

Cătălin Raiu, expert pe libertate religioasă la OSCE, atenționează din nou autoritățile că încep să ia aceleași măsuri restrictive ca anul trecut, încălcând iar legea. Raiu a precizat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că ”statul are obligația să se abțină de la a evalua pelerinajul din punct de vedere teologic”. Totodată, expertul OSCE a punctat și faptul că ”autoritățile nu pot dimensiona pelerinajul nici din punct de vedere liturgic, nici din punct de vedere temporal.”.

”Anul trecut, statul român a acordat o atenție disproporționată domeniului vieții religioase inclusiv prin adăugarea de reguli suplimentare în cazul pelerinajelor de la Iași și București față de restricțiile generale în vigoare în acel moment la nivelul societății. Poate că acum cineva vrea să puncteze politic și să se erijeze în protectorul credincioșilor, dar mai degrabă cade în aceeași atitudine lipsită de exigența neutralității religioase care îi este solicitată statului, conform legii nr. 489/2006 a libertății religioase.

Statul are obligația să se abțină de la a evalua pelerinajul din punct de vedere teologic. Pentru autorități, pelerinajul este o adunare cu caracter privat, desfășurată simultan în spațiul privat al Bisericii, dar și în spațiul public (stradă, trotuar, piață publică) și care trebuie să se supună unor reguli generale ale distanțării fizice, nu unor reguli particulare cu substrat teologic. Mai pe românește, autoritățile nu pot dimensiona pelerinajul nici din punct de vedere liturgic, nici din punct de vedere temporal.

Deciziile luate la mica înțelegere nu au nimic de-a face cu standardele internaționale privind libertatea religioasă și nu au decât darul de a exalta spiritele și încleștările sociale de care țara noastră chiar nu are nevoie în acest moment.”, a precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE și autorul volumului ”Libertatea religioasă între politică și politici”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.