Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalunia vrea independența față de Spania

catalonia

c., în urma întâlnirii avute miercuri la Madrid cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

În ce-l priveşte, acesta din urmă a reafirmat în cursul întâlnirii că un astfel de referendum ar fi 'ilegal', a explicat presei şeful executivului catalan, care a evocat totuşi un 'climat de dialog'.

'Mesajul meu a fost exact acelaşi ca acum un an, suntem hotărâţi să continuăm, vrem să facem acest lucru în cadru legal şi, în măsura posibilului, în acord cu statul', a afirmat Artur Mas.

'Vrem să procedăm într-un cadru legal, după modelul britanic', a mai spus acesta, într-o aluzie la acordul dat de guvernul britanic organizării unui referendum în Scoţia cu privire la independenţă, la 18 septembrie.

Cu toate acestea, 'concluzia din partea statului este că nu există niciun fel de contrapropunere cu excepţia faptului de a spune că este ilegal', a menţionat liderul catalan.

În pofida statu-quo-ului manifestat de ambele părţi, Artur Mas a vorbit de un 'climat de dialog deschis'. 'Pe masa discuţiilor se află numeroase subiecte asupra cărora am putea avansa în săptămânile care vin', a apreciat acesta.

Sentimentele independentiste au câştigat teren în Catalonia, pe fondul crizei economice care a impus acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei sacrificii sociale considerabile. Potrivit ultimului sondaj realizat de Centrul de studii de opinie, ţinând de guvernul catalan, proporţia locuitorilor din regiune favorabili independenţei a crescut de la 20% în 2010 la 45,2% în prezent.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.