Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câteva sute de persoane, la sărbătorirea Unirii Principatelor în Piaţa 'Cuza' din Craiova

tvr.ro
unirea mica

Câteva sute de persoane au participat, luni, la sărbătorirea Unirii Principatelor în Piaţa "A.I. Cuza" din centrul Craiovei, unde a avut loc un ceremonial militar-religios organizat de Prefectura Dolj, Brigada Multinaţională Sud-Est şi Garnizoana Craiova, potrivit Agerpres.

Prefectul judeţului Dolj, Daniela Barbu, a afirmat cu acest prilej că Unirea Principatelor Române de la 1859 reprezintă primul pas pentru constituirea României moderne şi de accedere a României la valorile europene.

"Unirea de la 24 ianuarie 1859 reprezintă un eveniment important, prin care noul stat format îşi croia loc de harta Europei prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domn al Principatelor Române - Moldova şi Ţara Românească.

Vorbind despre Unirea Principatelor Române, vorbim despre unitate şi solidaritate, pentru că acestea au fost exemplele arătate lumii în ianuarie 1859.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

A fost primul pas spre accederea României la valorile europene. Reformele care au urmat au contribuit la construirea României moderne de azi şi au reprezentat un pas important în procesul de potrivire a spaţiului românesc la cel european.

Pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple, a fost nevoie de curaj. Un curaj pe care îl simţim şi astăzi, într-o perioadă în care luptăm cu un inamic nevăzut. (...)

Şi tocmai pentru că facem parte din marea familie europeană, trebuie să redescoperim şi să ne promovăm valorile naţionale pentru a şti mai bine cum să ne integrăm în cele europene", a spus prefectul judeţului Dolj, Daniela Barbu.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a subliniat că Unirea de la 1859 are, pentru Craiova, o şi mai mare însemnătate, pentru că aici s-au pus bazele Comitetului unionist în 1857 de către oameni de seamă ai oraşului, precum Emanoil Chinezu sau Gheorghe Chiţu, iar oraşul a rămas în memoria naţiunii cu celebra Horă a Unirii surprinsă pe pânză de pictorul Theodor Aman.

"Era perioada când Craiova devenise şi un important centru comercial, administrativ şi cultural al Ţării Româneşti, iar intelectualitatea susţinea marile schimbări ale acelor vremuri.

Dar cea mai mare mândrie pentru noi, craiovenii, este că doar oraşul nostru a rămas imortalizat în memoria naţiunii române cu celebra Horă a Unirii de la Craiova din 1857, surprinsă magistral pe pânză de Theodor Aman. Era momentul când 6.000 de craioveni îşi exprimau bucuria imensă la vestea că adunarea ad-hoc a Ţării Româneşti votase în unanimitate pentru Unirea Principatelor. Acesta a fost dintotdeauna spiritul craiovenilor şi de aceea avem şi noi datoria să îl ducem mai departe", a evidenţiat Olguţa Vasilescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a arătat că actul de la 24 ianuarie 1859 a fost posibil prin responsabilitate politică internă şi abilitate în diplomaţia externă şi reprezintă o lecţie şi o sursă de inspiraţie pentru România de astăzi.

"În urmă cu 163 de ani, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, Moldova şi Ţara Românească dobândeau o simplă voce. Se cristaliza astfel un vis care traversase veacurile şi reaşeza fundamentul pentru Marea Unire de la 1918. Celebrarea Unirii Principatelor Române este în egală măsură un bun prilej de raportare la principii şi valori mereu valabile. Actul istoric de la 1859 rămâne o reuşită care se explică prin responsabilitate politică internă şi abilitate în diplomaţia externă, prin capacitatea de pune pe primul loc interesele majore ale naţiunii, chiar dacă aceasta cere concesii şi sacrificii. Este o lecţie şi sursă de inspiraţie pentru România de astăzi", a spus Cosmin Vasile.

Reprezentanţii instituţiilor statului şi ai partidelor politice au depus jerbe şi buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar garda de onoare a Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab şi muzica militară a Garnizoanei Craiova au prezentat onorul. Înainte de începerea ceremoniei, unul dintre militarii prezenţi la paradă şi-a cerut iubita în căsătorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.