Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cauza mai puțin cunoscută a unei boli care afectează potența

Radu Pop
cancer de prostata sanador

Problemele de erecție, dificultățile la urinare sau ejaculare și prezența sângelui în lichidul seminal pot fi semne și simptome ale cancerului de prostată, una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice descoperite la bărbați. Acest tip de cancer este întâlnit mai mult după 50 de ani. De aceea, după această vârstă, este recomandată efectuarea unui consult anual la medicul urolog, chiar și în lipsa unor manifestări clinice.

Unele dintre cancerele de prostată sunt în strânsă legătură cu mutațiile genetice ereditare. De aceea sunt numite și cancere ereditare. În prezența unor astfel de mutații riscul de apariție al bolii crește. Astfel, bărbații care au în familie rude apropiate (părinte, bunic, frate) care au suferit de această afecțiune prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticați la rândul lor cu o astfel de boală. Un aspect interesant și mai puțin cunoscut de pacienți este faptul că mutațiile genelor BRCA (BRCA1 și BRCA2, care la femei sunt asociate cu cancerul de sân și cancerul ovarian) sporesc riscul de a dezvolta cancer de prostată ereditar la un moment dat în viață.

Prin urmare, pacienții care au în familie cancer de prostată, dar și cancer mamar sau ovarian, ar trebui să apeleze la sfatul genetic, oferit de un medic genetician. În cadrul consultației, specialistul va afla informații importante despre istoricul medical al pacientului și al familiei sale și va recomanda anumite teste genetice specifice, pentru identificarea unor posibile mutații genetice.

Existența acestor mutații nu înseamnă automat că pacientul se va îmbolnăvi de cancer, dar el va afla că prezintă un risc crescut și va putea, cu această ocazie, să-și monitorizeze mult mai atent sănătatea, prin consultații urologice și investigații medicale periodice. Ecografia de prostată, dozarea antigenului specific prostatic (free PSA) și efectuarea unui examen RMN multiparametric sunt cele mai eficiente metode pentru screeningul și diagnosticul precoce al cancerului de prostată.

Clinicile SANADOR oferă pacienților acces la consultații și investigații medicale complete pentru diagnosticarea din timp a cancerului de prostată. În plus, pacienții care au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune beneficiază de consultații de genetică medicală asigurate de medici empatici și cu experiență, care vor recomanda toate testele genetice necesare pentru evaluarea corectă a riscului. De asemenea, medicii geneticieni de la SANADOR vor oferi consiliere de specialitate, astfel încât pacientul să afle care sunt cele mai bune soluții, în cazul în care este identificat un risc genetic crescut.

Laboratoarele SANADOR sunt acreditate RENAR și oferă rezultate precise și rapide pentru testele genetice indicate, astfel încât pacienții vor avea o evaluare clară, de mare acuratețe. În plus, SANADOR dispune de numeroase specialități medicale, astfel încât pacienții au acces la consulturi interdisciplinare (urologice, endocrinologice, oncologice, genetice etc.), în funcție de recomandarea medicului, pentru un management corect, integrat, al afecțiunilor genetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.