Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz şocant la Galaţi: Vestigiu arheologic de o inestimabilă valoare, transformat în rampă de gunoi

O descoperire arheologică unică la nord de Dunăre este neglijată de autoritățile din Galați. Mormântul roman descoperit în mijlocul unui cartier de blocuri în orașul Galați a devenit focar de infecție, în condițiile în care administrația caută bani să facă lucrări de amenajare, potrivit mediafax.

Mormântul roman din orașul Galați a fost descoperit în anul 1975 de muncitorii care săpau fundația unui bloc. Lucrarea a fost abandonată, iar intrarea în cavou a fost acoperită cu o placă de beton pentru protecție. Ulterior, peste stratul de beton a fost instalat punctul de colectare a deșeurilor pentru blocurile din zonă.

Anul trecut, după 43 de ani de la descoperire, Primăria Galați a decis să plătească o cercetare arheologică în urma căreia au fost făcute descoperiri importante.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu a EXPLODAT: 'Statul român, prin STS, slugărnicie totală față de UDMR'

„În urma cercetărilor arheologice a rezultat în mod evident că mormântul hipogeu a fost construit în secolele III-IV, după Hristos, în perioada romană. A aparținut unei persoane importante, conform

lucrurilor descoperite. În interior au fost găsite foițe de aur și pietre semiprețioase de culoarea roșie care nu se găsesc în est, sunt aduse din nord. Probabil, mormântul aparține unui got din administrația romană și arată că romanii nu au părăsit nordul Dunării, este o dovadă unică pentru această perioadă. Astfel de urme sunt descoperite la sud de Dunăre, de aceea toți istoricii spun că

mormântul de la Galați trebuie să fie atent conservat, studiat și pus în valoare, în circuitul turistic”, a declarat,  consilierul Direcției Județene pentru Cultură Galați, Marius Mitrof.

Vezi și: SUA amenință Turcia cu expulzări: conflict major în interiorul NATO

Primăria Galați are planuri mari cu mormântul roman pe care vrea să-l introducă în circuitul turistic, dar cercetările au fost întrerupte în vara anul trecut. De atunci, municipalitatea gălățeană caută finanțare europeană și până va găsi bani a decis să instaleze un post de pază și un gard.

În ciuda măsurilor luate, în zonă se aruncă gunoaie și pe teren au crescut boschete.

„Lucrările sunt suspendate din vara anului trecut. Au pus gard și pază, acum vor să tragă cabluri electrice pentru aparatura necesară, au făcut proiectele. Eu am fost de mai multe ori acolo, am făcut

adrese pentru că nu s-au respectat condițiile din raportul de cercetare arheologică. Din fericire, cavoul este protejat în interior, nu se poate pătrunde în el, dar ploile au provocat stricăciuni în spațiul deschis. În plus, oamenii au mai aruncat gunoi peste gard”, a precizat Marius Mitrof.

Citește și: Marian Oprișan vorbește despre un candidat SURPRIZĂ al PSD la prezidențiale: Este un mare savant

Cei mai nemulțumiți sunt gălățenii care locuiesc în zonă. Ei spun că Primăria le-a promis că va transforma zona, dar au rămas cu o lucrare abandonată, fără spațiu de parcare și fără container de gunoi.

„Au săpat și au plecat. Au zis că se face ceva, poate un părculeț... Nimic. Bine că au pază, o plătim tot noi. E jalnic. E urât, a rămas mizeria asta între blocuri. Nu au făcut nimic, au promis și a rămas

așa, nici măcar bună ziua nu ne-au mai dat. Era frumos cu parcare, aveam și gunoi în apropiere. Cică ar fi un mormânt acolo, dar Dumnezeu știe, au făcut niște săpături, au descoperit ceva”, a declarat un gălățean care locuiește la blocul din vecinătatea mormântului roman.

Citește și: Liviu Dragnea e păzit 24 de ore din 24 pentru că intră în categoria deținuților vulnerabili: 'Vine unul cu un cuțit și îl bagă în el. Ce faci atunci?'

Trecătorii spun că în ultimul an terenul pe care se află obiectivul s-a transformat într-un focar de infecții.

„Este un loc de colectare a infecțiilor pentru că este o mizerie extraordinară. Gaura pe care au făcut-o... au promis că fac ceva frumos și au făcut ceva urât, așa că nu suntem mulțumiți tot

cartierul. Doar mizerie au făcut, după gard este infecție, s-a aruncat gunoi după gard, iarba e mai mare ca omul”, s-a plâns un pensionar.

Mormântul roman se află în mijlocul unei parcări și este înconjurat de blocuri turn și clădiri cu cel mult două etaje care adăpostesc spații comerciale, birouri și cabinete medicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.