Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un teolog avocat vorbește despre cazul Visarion Alexa: S-a generalizat, s-au pus etichete și asta nu e deloc întâmplător

Inquam Photos / George Calin
visarion alexa

Informația potrivit căreia cunoscutul preot Visarion Alexa ar fi agresat sexual o femeie s-a propagat rapid în mediul online, Biserica fiind, și de această dată, pusă în situația de a transmite rapid societății un mesaj atent analizat. STIRIPESURSE.RO a cerut opinia cunoscutului avocat Radu Zidaru, absolvent și al Facultății de Teologie din București, în legătură cu acest precedent.

Alexandru Popescu: Domnule avocat, cum este definită agresiunea sexuală?

Radu Zidaru: Agresiunea este actul de natură sexuală, altul decât violul, să-i spunem generic, cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de apărare sau de exprimare a voinței ori profitând de respectiva stare. Actul de natură sexuală poate îmbrăca forme diverse, excluzând raportul sexual obișnuit, actul sexual oral sau anal ori actele de penetrare vaginală. Pe de altă parte, trebuie să existe o acțiune de constrângere de ordin fizic sau psihic sau victima trebuie să fie pusă în imposibilitatea de a se apăra ori de a-și exprima voința cu privire la actul sexual sau să se profite de pe urma unei atare stări. Sigur, modalitatea de prezentare a infracțiunii este foarte tehnică.

Alexandru Popescu: Societatea vrea să știe cât adevăr este în acest precedent?

Radu Zidaru: Evident, eu nu pot da un asemenea răspuns. La momentul actual, se fac cercetări, se adună probe și, în funcție de ceea ce relevă ele, procurorul va dispune, după caz, clasarea, netrimiterea în judecată sau trimiterea în judecată a părintelui Visarion Alexa. Este, deci, prematur să ne pronunțăm. Regret, totuși, că și de această dată majoritatea platformelor media s-au grăbit să scoată în evidență termenii ”părinte”, ”agresiune sexuală”, ”spovedanie”. Utilizarea lor nu este întâmplătoare, titlurile alcătuite sugerând, foarte subtil, că spovedania este o practică cel puțin discutabilă. De asemenea, existența bancurilor cu preoți care pun întrebări sau comit acte indecente la spovedanie confirmă imaginația perversă a acelora care văd în practica spovedaniei un prilej de dezmăț sexual.

Alexandru Popescu: Bine, dar cum de s-a putut naște o asemenea acuzație?

Radu Zidaru: În perspectivă lumească, preotul prestează o activitate curioasă, învechită chiar, el fiind considerat un simplu vraci. Creștinii cred, însă, că preotul are misiunea de a-i păstori pe calea către mântuire. În virtutea misiunii sale, preotul ia contact cu foarte multe persoane, adesea prin intermediul spovedaniei, taina prin care creștinul se descarcă sufletește. Evident, la spovedanie se prezintă diverse persoane, cu un grad mai ridicat sau mai scăzut de sănătate psihică, după caz. Contextul devine delicat atunci când la spovedanie apar persoane cu tulburări, preotul fiind nevoit, în asemena cazuri, „să joace pe sârmă” și să facă față, uneori, crizelor de isterie, geloziei, avansurilor, răzbunării etc. Au existat situații în care persoane cu afecțiuni psihice să acuze preoți de anumite fapte, pretins petrecute la spovedanie. Așadar, ca să concluzionez, boala de natură psihică poate fi cauza care a generat acuzația penală. Însă, gravă este trimiterea subliminală care se face la adresa spovedaniei, ca și practică.

Alexandru Popescu: Cine suferă din toată povestea asta?

Radu Zidaru: În primul rând, suferă familia, care este supusă acum unui veritabil test de iubire și fidelitate față de părintele Visarion Alexa, ca soț și ca tată. Apoi, suferă însuși părintele și aspectul că el este un preot cu notorietate stârnește presei (obiectivă de fel) apetitul de a scoate în evidență, din nefericitul precedent, ceea ce este incendiar, scandalos. Pe de altă parte, suferă comunitatea parohială, numeroasă de altfel, fiindcă este martoră a ceea ce pare să fie evenimentul răstignirii mediatice a propriului ei păstor. Nu în ultimul rând, suferă Biserica, fiindcă activitatea ei ajunge să fie atât de „obiectiv” evaluată de formatorii publici de opinie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.