Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a declarat neconstituționale mai multe prevederi privind activitatea notarială

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis în şedinţa de miercuri obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.II pct.1, pct.5 şi pct.15 sunt neconstituţionale, potrivit unui comunicat al CCR.

Citește și: Acesta e cel mai mare cimitir din lume / VIDEO

"Cu privire la neconstituţionalitatea referitoare la art.II pct.1 din legea examinată, Curtea a reţinut că încalcă valori fundamentale, ocrotite de Codul penal, valori de rang constituţional, precum statul de drept, democraţia, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate prin art.1 alin.(3) şi (5) din Legea fundamentală. Prin această soluţie legislativă se ajunge la extragerea din aria de incidenţă a răspunderii penale, aplicabilă funcţionarilor publici, a notarilor publici", se arată în comunicat.

Cu privire la neconstituţionalitatea art.II pct.5 din legea examinată, judecătorii constituţionali au reţinut că normele introduse prin art.131 din Legea nr. 36/1995 nu răspund exigenţelor de previzibilitate, în condiţiile în care nu sunt reglementate, sunt reglementate lacunar ori confuz mai multe aspecte. Aspectele vizate sunt domeniul de aplicare (situaţiile în care notarul public poate emite titlul executoriu), condiţiile de admisibilitate (noţiunea de creanţă necontestată), procedura efectivă de emitere a titlului executoriu şi modalităţile de garantare a dreptului la apărare a debitorului (înştiinţarea sa şi accesul liber la instanţa şi la căile de atac).

Citește și: STUDIU Multivitaminele în timpul sarcinii sunt inutile

"Dispoziţiile criticate contravin prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5), art.24 şi art.44", se precizează în comunicat.

Cu privire la neconstituţionalitatea art.II pct.15 din legea examinată, CCR a reţinut că dispoziţiile criticate încalcă prevederile articolului 16 din Constituţie, întrucât prin modificarea operată stabileşte discriminări între persoane aflate în situaţii juridice identice, iar pe de altă parte stabileşte privilegii pentru persoane care exercită atribuţii de autoritate publică, lipsind de efecte juridice o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare.

Citește și: Gonoreea va deveni rezistentă la orice antibiotic: Nu mai poate fi tratată

"De asemenea, Curtea a reţinut şi încălcarea principiului statului drept şi principiului supremaţiei Constituţiei şi a obligativităţii respectării legilor, consacrate de art.1 alin.(3) şi (5) din Legea fundamentală", se mai menţionează în comunicat.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Citește și: Cea mai mare campanie a Google: Jumătate de miliard de linkuri au fost șterse

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.