Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a respins sesizarea AUR privind numirea de către Parlament a lui Valeriu Zgonea în conducerea ANCOM

www.romaniatv.net
Valeriu Zgonea

Curtea Constituţională a respins, cu unamitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea formulată de către liderul grupului deputaţilor AUR Antonio Andruşceac cu privire la hotărârea Parlamentului 21/2023 de a îl numi pe Valeriu Zgonea preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„În esenţă, Curtea a reţinut că pentru numirea în funcţia de preşedinte ANCOM este necesară, potrivit legii, de o „experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic ori economic în general”, condiţie care exprimă în sine un aspect obiectiv circumscris duratei activităţii prestate (5 ani) şi unul subiectiv (nivelul cunoştinţelor dobândite). Curtea a constatat că domnul Zgonea a desfăşurat activitate mai mult de 5 ani în domeniul comunicaţiilor, iar evaluarea nivelului cunoştinţelor sale în domeniu ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, şi nu a Curţii Constituţionale. Prin urmare, Curtea a constatat că hotărârea criticată nu încalcă art.1 alin. (3) şi (5) din Constituţie”, arată comunicatul de presă al CCR, care precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie.

Pe 9 mai, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plen reunit, pentru numirea fostului social-democrat Valeriu Zgonea la conducerea ANCOM.

Acesta a fost achitat, pe 11 februarie 2022, pentru trafic de influenţă, decizia Curţii de Apel Bucureşti fiind definitivă. În prima instanţă, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

ANCOM a fost condusă de Valeriu Stoica, al cărui mandat a expirat pe 11 mai.

Pe 11 februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a decis să admită apelul formulat de Valeriu Zgonea împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti şi a hotărât achitarea fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru trafic de influenţă. Decizia magistraţilor este definitivă.

În urmă cu doi ani, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi intervenit în favoarea angajării unei persoane într-o funcţie de conducere în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

 

În ianuare 2018 fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit de la fostul consilier judeţean din Buzău Dumitru Dobrică peste 62.000 de lei, după ce i-a promis angajarea unei rude într-o funcţie importantă, prin exercitarea influenţei asupra unor funcţionari publici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.