Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR dezbate sesizările PNL și USR cu privire la numirea conducerii Autorității de Supraveghere Financiară

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate miercuri obiecțiile de neconstituționalitate depuse de USR și PNL cu privire la numirea unor membri ai Consililului ASF, printre care se numără și președintele instituției, Leonardo Badea, potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aveți mai multe modalități de plată a amenzilor rutiere

Deputaţii USR au depus o sesizare Curtea Constituțională prin care au contestat decizia Parlamentului de a numi patru din cei nouă membri care fac parte din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În textul sesizării, parlamentarii USR susțin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la șefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol și Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

"Analizând CV-urile transmise comisiilor parlamentare competente din Camera Deputaților și Senat (Anexele 3-6), constatăm că următorii membri ai Consiliului A.S.F. nu îndeplinesc condiția de eligibilitate prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. a2) din OUG nr. 93/2012, respectiv să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)", susțin deputații partidului de Opoziție, în sesizarea depusă la Curte.

Astfel, USR face pentru fiecare membru al Consiliului ASF în parte CV-ul din care, susțin aleșii formațiunii, reiese că aceștia nu îndeplinesc diferite condiții pentru a ocupa funcțiile în care au fost numiți.

"a) Dl. Badea Leonardo, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcții și/sau demnități: deputat și senator la Parlamentul României; preparator, asistent, lector, secretar științific al consiliului, decan la Facultatea de Științe Economice a Universității Valahia din Târgoviște; prorector la Universitatea Valahia din Târgoviște, profesor abilitat în domeniul finanțelor la Universitatea de Vest din Timișoara; președinte la A.S.F.; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiția de vechime;

b) Dl. Birtalan Jozsef, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcții și/sau demnități: inginer la Fabrica de Asistență Tehnică și Servicii Mașini-Unelte București; director economic la Prezidiul Executiv UDMR Cluj-Napoca; vicepreședinte executiv pe probleme economice la UDMR Cluj-Napoca; secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Transporturilor; vicepreședinte la ANIMM; vicepreședinte și președinte la ANAP; administrator public al județului și vicepreședinte la Consiliul Județean Harghita; membru al consiliilor de administrație ale Romtelecom și BCR; membru al consiliilor de supraveghere ale BCR și Fondului Proprietatea; membru al Consiliului Național de Formare Profesională a Adulților; președinte al Asociației Micro-Întreprinzătorilor Odorheiu Secuiesc; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

c) Dl. Bota Marius Sorin Ovidiu, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcții și/sau demnități: administrator și director general la firme private din domeniul transporturilor, comerțului, consultanței financiare; secretar de stat la Ministerul Transporturilor; deputat și senator la Parlamentul României; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

d) Dna. Socol Aura Gabriela, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcții și/sau demnități: analist economic și financiar la Institutul Pro, consilier președinte la Fondul Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, expert la Ministerul Finanțelor Publice, consilier coordonator la A.S.F., cercetător la Institutul European din România, secretar de stat și membru al plenului la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, expert la Reprezentanța Comisiei Europene în România, expert independent la Comisia Națională pentru Trecerea la Moneda Euro, preparator, asistent, lector, conferențiar și profesor la Academia de Studii Economice din București; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiția de vechime", arată deputații USR în sesizare.

Sursa citată conchide că "în considerarea tuturor argumentelor expuse mai sus, solicităm Curții Constituționale admiterea prezentei sesizări astfel cum a fost formulată și pronunțarea unei decizii de constatare a neconstituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 37/2018 în ceea ce priveşte numirea domnului Badea Leonardo, a domnului Birtalan Jozsef, a domnului Bota Marius Sorin Ovidiu și a doamnei Socol Aura Gabriela în funcția de membru al Consiliului A.S.F".

Pe 29 noiembrie, senatorii PNL au depus la Curtea Constituțională obiecția de neconstituționalitate în cazul numirii în funcție a șase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, susținând că aceștia nu îndeplinesc criteriul obiectiv al experienței profesionale cerut de lege.

Grupul parlamentar al PNL din Senat a depus la CCR sesizarea de neconstituționalitate în cazul numirii în funcție a șase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

”Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și alin.(5) din Constituția României raportat la art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară prin numirea fără îndeplinirea criteriului obiectiv al experienței profesionale cerut de lege, în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a domnului Badea Leonardo, doamnei Dascălu Doina, domnului Bota Marius Ovidiu, domnului Birtalan Jozsef, doamnei Socol Aura Gabriela și a domnului Wlassopol Ovidiu Răzvan”, se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.

Liberalii susțin că Parlamentul României, în îndeplinirea obligației constituționale de a respecta legea în materia organizării și funcționării Autorității de Supraveghere Financiară (O:U.G. nr.93/2012), avea obligația legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienței profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare. Vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum opt ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licență.

Pe 14 noiembrie, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senat a votat, prin vot secret cu buletine de vot, numirea în funcția de președinte al ASF pe actualul președinte al instituției, Leonardo Badea. În funcția de prim-vicepreședinte al ASF a fost votată Elena Doina Dascălu.

Totodată, plenul reunit al Parlamentului a validat atunci și candidații pentru alte funcții de conducere în cadrul ASF, după cum urmează: "vicepreședinte membru executiv, sectorul instrumente și investiții financiare - Sorin Bota, care între timp a demisionat din funcție; vicepreședinte membru executive sectorul asigurări.reasigurări - Cristian Roșu Cristian; vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private - Daniel Ștefan Armeanu; membru neexecutiv- Joszef Birtalan; membru neexecutiv - Gabriel Grădinescu; membru neexecutiv - Aura Socol și membru neexecutiv - Ovidiu Răzvan Wlassopol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.