Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR ia în discuţie, miercuri, sesizările lui Iohannis și ale Opoziției privind strategia „România 2040”

www.ccr.ro
CCR

Curtea Constituțională va dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și cea a partidelor de Opoziție referitoare la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”, potrivit mediafax.

Pe 29 martie, PNL și USR au depus la Curtea Constituțională o obiecție de neconstituționalitate la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”. Opoziția a susținut că Parlamentul a încălcat principiul separației puterilor, prin delegarea competenței exclusive a Guvernului unei alte entități.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Cine sunt cei care primesc cele mai mari pensii

"Apreciem că Parlamentul a încălcat și principiul separației puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituție, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entități o operațiune de competența exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituțională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung România 2040 este neconstituțională în ansamblul său, întrucât încalcă dispozițiile art. 76 alin. (1) din Constituție, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung România 2040 încalcă principiul securității juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) și alin. (5) din Constituție, în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii", au notat reprezentanții Opoziției în sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR.

Aleșii Opoziției precizează că, potrivit expunerii de motive atașată proiectului de lege, scopul este instituirea obligației „elaborării și actualizării Strategiei România 2040 precum și cadrul instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”.

Citește și: Liviu Dragnea: Trebuie eliminată pensia specială pentru parlamentari

Ei afirmă că sintagma „consens național”, care stabilește, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare și de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziției, constituie unul dintre obiectivele legii".

PNL și USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" și "creează dificultăți în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei".

Pe 18 aprilie, președintele Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare de neconstituționalitate pe Legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”, pentru conținutul normativ și modul în care a fost adoptată de Parlament.

În textul sesizării, președintele Klaus Iohannis arată că Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, încălcând competența primei camere sesizate, Senatul.

„Legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung România 2040 a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 și ale art. 75 din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituționalitate nesocotește și principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citește și: Liviu Dragnea continuă războiul: ‘Dacă ăştia vor reveni la putere, vor face un sistem mult mai dur decât l-au făcut Coldea şi Kovesi’

Totodată, președintele notează că au fost admise amendamente de Camera Deputaților care „se îndepărtează în mod substanțial de voința inițiatorului și reprezintă modificări majore ale conținutului formei inițiale a propunerii legislative”.

Președintele mai consideră că, prin natura competențelor sale, Comisia „România 2040” se „subrogă în rolul constituțional al Parlamentului și al Guvernului, ale căror voință și atribuții urmează să se subsumeze celor edictate de un organism consultativ aflat în coordonarea Camerei Deputaților și condus de președintele acesteia, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a normelor constituționale”.

În același timp, sesizarea se referă și la lipsa unor măsuri pentru a oferi "o valoare normativă" documentelor comisiei „România 2040”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.