Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CDU schimbă macazul. Partidul lui Merkel vrea obligativitatea alegerii între două cetăţenii

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, a votat miercuri, la congresul organizat la Essen, pentru revenirea asupra acordării automate a dublei cetăţenii pentru copiii născuţi în Germania din părinţi străini, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Delegaţii creştin-democraţi au decis astfel să ignore recomandarea conducerii partidului, în special a ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

Donald Trump este Personalitatea Anului 2016 - FOTO

Până în anul 2014, copiii născuţi în Germania după data de 1 ianuarie 2009 din părinţi străini, dar care trăiau de cel puţin 8 ani în această ţară, primeau automat dubla cetăţenie. Între 18 şi 23 de ani ei erau obligaţi să aleagă între cetăţenia germană sau cea a părinţilor lor.

Începând din decembrie 2014, legea le permite însă să păstreze ambele paşapoarte.

Prin votul de miercuri, CDU vrea revenirea la 'obligativitatea alegerii' între cele două cetăţenii.

Votul este de natură să fragilizeze poziţia Angelei Merkel în propriul partid, dat fiind că principiul dublei cetăţenii, care îi priveşte majoritar pe copiii de origine turcă, făcuse obiectul unui compromis cu Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul minoritar la guvernare.

De altfel, social-democraţii, prin vocea ministrului justiţiei, Heiko Maas, au denunţat imediat 'o declaraţie de sfidare faţă de majoritatea persoanelor cu dublă cetăţenie', şi 'un mare pas înapoi pentru integrare'.

Citeşte şi: Ratko Mladic, 'Măcelarul din Balcani', acuzat de GENOCID şi EPURARE ETNICĂ

Tot miercuri, în a doua şi ultima zi a congresului CDU, delegaţii urmează să se pronunţe pentru înăsprirea legislaţiei privind azilul, prin accelerarea procedurilor de expulzare a solicitanţilor refuzaţi şi reducerea unor alocaţii sociale.

Printr-o serie de propuneri aprobate la congresul de la Essen, creştin-democraţii încearcă să contracareze ascensiunea populiştilor din Alternativa pentru Germania (AfD), în perspectiva alegerilor legislative din toamna lui 2017.

Marţi, cancelarul Merkel s-a pronunţat pentru interzicerea vălului islamic, acolo unde este posibil din punct de vedere legal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.