Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce alegi între două rele?

Am văzut cu toții care sunt candidații înscriși în lupta pentru PNL. Ludovic Orban și Cristian Bușoi  au șanse pentru câștigarea președinției. Cataramă se înscrie azi în cursă, dar probabil nu va îndeplini condițiile necesare validării candidaturii. Chiar dacă va reuși să obțină susținerea a 10 filiale pentru a se înscrie în cursă, Cataramă va intra în cursă fără șanse reale.

Orban și Bușoi sunt doi candidați cu probleme grave de imagine. Aproape toți comentatorii politici remarcă faptul că niciunul nu poate tracta partidul. Orban este un lider consumat, face parte din generația dinozaurilor care au condus România în ultimii ani. Nu a reușit în atâția ani să câștige vreo bătălie electorală, a fost mereu perdantul de serviciu în interiorul PNL. Are o vulnerabilitate majoră: este trimis în judecată pentru fapte asimilate faptelor de corupție, poate primi un verdict nefavorabil, ceea ce ar putea arunca PNL în haos.

Bușoi este necharismatic. Din cauza înfățișării sale pare un tocilar fără forța de a se bate cu PSD. Sunt aspecte fizice care nu ar trebui comentate prea mult, dar...așa este în politică. Când îți asumi conducerea unui partid, trebuie să fii conștient că orice lucru contează, iar imaginea este totul. Oamenii întâi se uită la tine, cum arăți și abia după sunt atenți la ce spui și cum spui.

Nici Bușoi și nici Orban nu pot tracta partidul. Ce ar trebui să facă liberalii în aceste condiții?

Dacă ar reuși să treacă peste emoții, să lase de o parte părerile subiective și diverse atașamente de moment, ar trebui să își aleagă viitorul președinte pe acela care poate redresa partidul. Analiza ar trebui să fie cinică și rece, pe baza altor criterii decât cele de imagine. Încercăm să inventariem mai jos câteva criterii pe care liberalii ar trebui să le ia în calcul.

1) Coechipierul lui Iohannis

Iohannis reprezintă vectorul principal al PNL. Chiar dacă primarii partidului sunt supărați pe acesta din cauza faptului că DNA continuă să facă ravagii, președintele este în continuare principalul asset al liberalilor. Fără Iohannis la Cotroceni, PNL ar fi mai slab. În cazul în care la viitoarele alegeri, dreapta ar pierde președinția, atunci vor urma 8 ani de opoziție. Președintele asigură până la urmă echilibrul, fiind singurul capabil să mai oprească din abuzurile de putere ale PSD. Opoziția parlamentară e prea firavă.

Liberalii trebuie să îl aleagă pe cel care va putea face tandem cu Iohannis. Președintele PNL trebuie să fie principalul partener al lui Iohannis. Parteneriatul trebuie să fie unul care să consolideze PNL și să îi asigure lui Iohannis suportul necesar pentru a intra în turul 2 și pentru a câștiga un nou mandat.

2) Managerul de partid

Liberalii trebuie să îl aleagă pe cel care are cele mai bune competențe pe această zonă. PNL are nevoie de un management organizațional modern. Partidul trebuie instituționalizat. S-a simțit de-a lungul timpului lipsa expertizei pe domenii. Liberalii nu vin cu proiecte, nu vin cu propriile soluții și asta pentru că de multe ori nu le au. Politica s-a manelizat, se folosesc de multe ori doar fraze acide, acțiuni de PR și cam atât. Nu mai există substanță, se prezintă doar ambalaje sclipitoare, goale de conținut. PNL are nevoie ca acele comisii pe domenii de activitate să producă politici publice, să poată da oricând un punct de vedere și soluții alternativă la măsurile guvernamentale.

3) Resurse sau capacitatea de a atrage resurse

Da, poate părea ciudat să ceri președintelui partidului să aibă resurse. Când partidul are datorii de milioane de euro și nu găsește resurse pentru acțiuni simple de imagine, atunci liderul partidului trebuie să dispună de pârghiile necesare sau să poată atrage resurse (legal) ca partidul să își facă minimul de PR necesar.

4) Capacitate de negociere

PNL nu va mai avea niciodată 40% . Fereastra de oportunitate s-a închis pentru liberali. Poate va reuși să se mențină la un scor de 20%. Contextul  este mai degrabă favorabil platformei lui Cioloș și USR-ului. Liberalii trebuie să își aleagă un lider care va avea capacitatea să negocieze cât mai bine pentru partid. Viitorul lider PNL trebuie să aibă capacitatea de a înțelege că politica de alianțe va fi crucială, pentru ca dreapta să ajungă la putere.

Acestea sunt niște criterii orientative. Desigur, mai pot fi adăugate și altele. Dacă la criteriul ”imagine”, niciunul din cei doi lideri nu corespunde, atunci analiza liberalilor ar trebui să țină cont de criterii de acest gen. Într-un final, pragmatic vorbind, contează doar rezultatul de la urne. Ei trebuie să decidă acum cine este personajul care are cele mai multe calități și care îi poate duce la un scor cât mai bun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.