Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE avertizează - Măsurile privind Pilonului II afectează pensiile viitoare, piața de capital și economia României

club.commonhealth.com.tw
pensie

Experții Uniunii Europene (UE) susțin că măsurile adoptate prin OUG nr. 114/2018 privind Pilonul II slăbesc puternic acest sistem și au efecte negative asupra pensiilor viitoare ale românilor, a pieței de capital, investițiilor pe termen lung și economiei României în ansamblu.

„Pilonul II de pensii private a fost în continuare afectat de măsurile legislative. În decembrie 2018, Guvernul României a majorat semnificativ cerințele de capital pentru companiile care administrează fondurile de pensii de pe Pilonul II și în același timp a redus substanțial nivelul permis pentru comisioanele de administrare. De asemenea, participanții cu cel puțin 5 ani de vechime în sistem pot acum să oprească transferul contribuțiilor lor de la sistemul public către fondurile private de pensii. Aceste modificări, care vin după reducerea cotei de contribuție de la 5,1% la 3,75% operată în 2018, slăbesc semnificativ Pilonul II de pensii, cu consecințe negative pentru dimensiunea și calitatea pensiilor viitoare, dezvoltarea pieței de capital și finanțarea pe termen lung a economiei României”, precizează Comisia Europeană (CE) în „Raportul de țară pe anul 2019 privind România”.

Acest raport a fost publicat miercuri, conținând analize aprofundate ale economiei și politicilor adoptate de autorități, susțin reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Aceste modificări fac mediul de business în care operează administratorii fondurilor de pensii extrem de imprevizibil, le afectează rezultatele financiare și majorează probabilitatea ieșirii acestora de pe piață. (...) Ieșirea probabilă de pe piață a unor fonduri de pensii din cauza acestor măsuri legislative recente ar putea priva economia României de o sursă potențială de finanțare a investițiilor”, mai arată raportul citat.

De asemenea, câștigul bugetar pe termen scurt al stopării transferului de contribuții către Pilonul II se va disipa pe termen lung, în timp ce venitul românilor la vârstă pensionării va fi mai puțin diversificat, conform sursei citate.

„Pensiile viitoare vor fi supuse unor riscuri politice și demografice mai mari. Funcționarea și stabilitatea sectorului financiar și finanțarea pe termen lung a economiei pot fi afectate de măsurile legislative recente, (...) inclusiv noile reguli ce vizează Pilonul II de pensii private, care sunt de natură să frâneze puternic dezvoltarea pieței de capital și așa foarte fragile din România”, mai evidențiază „Raportul de țară pe anul 2019 privind România”.

Legislația recent adoptată de Guvern și Parlament a creat riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar, potrivit sursei menționate.

„De asemenea, schimbările aduse legislației Pilonului II au crescut gradul de incertitudine din sector, subminând viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii private. Aceasta va duce la frânarea dezvoltării piețelor de capital, privând economia României de o sursă importantă de finanțare a investițiilor pe termen lung. Legislația adoptată recent în sectorul financiar, al pensiilor private, cel energetic și de telecomunicații va afecta investițiile viitoare din aceste domenii, va crește incertitudinea, făcând economia României mai puțin atractivă, atât pentru investitorii români, cât și pentru cei străini. Măsurile ce au vizat Pilonul II, de asemenea adoptate prin ordonanță de urgență, ar putea să frâneze puternic dezvoltarea piețelor de capital, care și așa aveau o adâncime redusă în România”, subliniază în „Raportul de țară pe anul 2019 privind România”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.