DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ce beneficii aduce chirurgia robotică în intervențiile din urologie?

constantin gingu

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă care utilizează un sistem robotic operator dotat cu patru brațe, care acționează instrumentele chirurgicale și camera optică, brațe controlate de medicul chirurg de la o consolă situată în imediata vecinătate. În urologie, acest tip de chirurgie aduce beneficii importante și oferă posibilitatea realizării în siguranță a unor proceduri dificile, altfel greu de rezolvat prin chirurgia deschisă.

În practica urologică, chirurgia robotică reprezintă standardul de aur pentru prostatectomiile radicale (îndepărtarea chirurgicală a prostatei). „În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, arată Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru chirurgia urologică oncologică și reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Sunt însă și alte intervenții chirurgicale urologice pentru care chirurgia robotică aduce avantaje importante: nefrectomiile (parțiale sau totale), excizii ale chisturilor, cistectomiile sau pieloplastiile. Nefrectomia este intervenția prin care se îndepărtează rinichiul, complet sau parțial, cu păstrarea funcționalității organului controlateral sau a țesutului renal rămas. Fiind o intervenție care presupune un abord chirurgical specific, chirurgia robotică aduce multiple avantaje: lărgirea câmpului operator, obținerea unei imagini mai detaliate a regiunii anatomice, amplificarea dexterității, precizie chirurgicală îmbunătățită și confort ergonomic pentru chirurg.

„Tratamentul tumorilor renale poate fi foarte complex, în funcție de extensia tumorală. Pentru tumorile limitate la nivel renal, se realizează nefrectomii parțiale, cu excizia tumorii cu margine de siguranță oncologică, urmată de reconstrucția rinichiului prin sutura cu precizie a căilor urinare, a elementelor vasculare intrarenale și a parenchimului renal, proceduri facilitate de performanțele tehnice ale sistemului robotic.”, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurtă, cu foarte puține complicații, un control foarte bun al durerii și sângerării, recuperare rapidă, cicatrici mici și foarte puțin vizibile, alături de o mare siguranță a actului chirurgical.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de sistemul robotic da Vinci Xi, de ultimă generație la nivel mondial, precum și de echipe medicale deosebit de competente, cu experiență vastă. Activitatea de chirurgie robotică urologică este coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.