Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este Boala X? Oamenii de știință se pregătesc pentru următoarea pandemie (VIDEO)

Dnevnik
Virusi

Ce este Boala X? Oamenii de știință se pregătesc pentru următoarea pandemie

Liderii lumii urmează să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la potențialul unei viitoare pandemii care ar putea cauza de 20 de ori mai multe decese decât Covid.

Un grup condus de șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Gehreyesus, va dezbate „eforturile noi necesare pentru a pregăti sistemele de sănătate pentru multiplele provocări viitoare” la o sesiune numită „Pregătirea pentru boala X” la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.

Ce e Boala X?

Boala X reprezintă un agent patogen ipotetic, necunoscut în prezent. A fost adăugată pe lista OMS cu nouă boli prioritare în 2018.

În lista sa de boli prioritare, OMS a spus: „Boala X reprezintă cunoașterea faptului că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen care nu se știe în prezent că provoacă boli umane”.

Agenția ONU clasează Boala X alături de Covid-19, Ebola, virusul Zika, febra hemoragică Crimeea-Congo, Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SAR).

Experții nu știu încă ce tip de virus va declanșa următoarea pandemie, dar oamenii de știință au avertizat de zeci de ani că gripa aviară este cel mai probabil concurent.

Cercetătorii spun că acest lucru se datorează amenințării recombinării – cu niveluri ridicate de gripă umană crescând riscul ca un om să devină co-infectat cu gripa aviară.

Alții au speculat de mult timp că boala X ar proveni, în general, de la transmiterea zoonotică - un virus animal sau o bacterie care ajunge la oameni.

Unii au avertizat chiar că boala X ar putea fi declanșată de o mutație biologică, un accident sau un atac terorist care prinde lumea prin surprindere și se răspândește rapid.

Principalii vinovați pentru următoarea pandemie, au speculat experții, au fost un alt virus sars-cov-2 și gripa aviară - un virus care infectează păsările, dar care ar putea să ajungă la oameni.

Această boală a dus la sacrificarea a cinci milioane de păsări în SUA în acest an, în încercarea de a preveni un focar.

Experții, însă, nu au putut exclude alte boli precum Ebola și focarele de boli transmise de insecte, cum ar fi malaria și febra galbenă.

Unele dintre cele mai periculoase - cum ar fi variola, rujeola si HIV - au avut originea la animale si au devenit mai tarziu foarte transmisibile intre oameni.

Până acum, oamenii de știință cunosc 25 de familii de virusuri, fiecare dintre ele cuprinzând sute sau mii de viruși diferiți, oricare dintre acestea ar putea evolua pentru a provoca o pandemie.

Peste un milion de viruși necunoscuți

Mai rău, ei estimează că ar putea exista mai mult de un milion de viruși nedescoperiți care ar putea să sară de la o specie la alta, să mute dramatic și să omoare milioane de ființe umane.

Ei au subliniat progresele rapide în tehnologia vaccinurilor și antivirale ca un semn că industria farmaceutică va fi capabilă să lanseze rapid tratamente împotriva unei boli pandemice atunci când va apărea următoarea.

În întreaga lume, țările au promis un total de 1,5 miliarde de dolari (1,15 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta oamenii de știință să se pregătească pentru boala X.

Guvernul Regatului Unit a promis 160 de milioane de lire sterline (210 de milioane de dolari), alături de angajamente din SUA, Japonia, Germania, Australia și Norvegia.

Fundația Gates și Wellcome Trust au investit, de asemenea, în cercetare pentru a combate boala X.

Forumul de la Davos

Știrile despre reuniunea Forumului Economic Mondial au stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare săptămâna trecută, conturile de extremă dreaptă susținând că pregătirea pentru boala X ar putea duce la măsuri de închidere, cum ar fi mai multe blocări, relatează Daily Mail.

În timpul administrației Trump, Monica Crowley, fost colaborator Fox News și secretar adjunct pentru afaceri publice al Departamentului de Trezorerie, a spus că o nouă boală le-ar permite liderilor mondiali să adopte blocaje, „restrânge libertatea de exprimare și distruge mai multe libertăți”.

Dar Dr. Stuart Ray, vicepreședintele de medicină pentru integritatea datelor și analiză la Departamentul de Medicină al lui Johns Hopkins, a declarat pentru Fortune că ar fi „iresponsabil” ca liderii mondiali să nu se întâlnească la forum. El a spus: „Au existat mai multe astfel de evenimente în istoria înregistrată, iar recenta pandemie de coronavirus ne-a învățat că răspunsul rapid poate salva milioane de vieți. Coordonarea răspunsului de sănătate publică nu este o conspirație; este pur și simplu o planificare responsabilă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.