Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este New Start, tratatul la care Rusia îşi suspendă participarea?

cdn.24.co.za
nuclear

Vladimir Putin a anunţat marţi, 21 februarie, că Rusia îşi suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară. El le cere autorităţilor din ţara sa să fie "gata pentru teste".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat marţi, 21 februarie, că Rusia îşi suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară şi a ameninţat să facă noi teste nucleare dacă Statele Unite vor face mai întâi. "Rusia îşi suspendă participarea la tratatul START", a declarat el într-un discurs fluviu foarte ostil occidentalilor, cerând autorităţilor ruse să fie "gata pentru teste de arme nucleare". De notat că asta nu înseamnă că Rusia se retrage din tratat, relatează Le Figaro preluat de Rador.

Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară care leagă Rusia şi Statele Unite, cele două cele mai mari arsenale nucleare ale lumii. El a fost semnat la Praga pe 8 aprilie 2010 de Barack Obama şi Dmitri Medvedev. Tratatul New Start înlocuieşte tratatul Start I (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 1993 de George Bush şi Mihail Gorbaciov, care a expirat pe 5 decembrie 2009, şi tratatul Sort semnat în 2002, care urma să expire în 2012.

El limitează arsenalele celor două ţări la un maxim de 1550 de ogive de fiecare parte, adică o reducere cu aproape 30% faţă de limita precedentă, fixată în 2002. El limitează şi numărul lansatoarelor şi bombardierelor grele la 800 şi implică şi o serie de inspecţii reciproce la siturile militare. În ianuarie 2021, când urma să expire, Vladimir Putin l-a prelungit cu cinci ani, până în 2026.

Acest tratat a fost semnat cu obiectivul de a reseta relaţiile cu Kremlinul, după mai multe luni de negocieri. Este important mai ales deoarece 90% din armele nucleare din lume sunt deţinute de cele două puteri. Statele Unite au fost nevoite să renunţe la scutul antirachetă pe care administraţia Bush voia sa-l instaleze în Polonia şi în Republica Cehă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.