Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este opinia într-un sondaj de opinie?

sondaj

Nu doresc să fac aici o dezbatere doctă. Sunt motivat mai degrabă de fraze auzite în ultimele luni care sugerează că populația, lăsată de capul ei ar vota toate neroziile, de la pedeapsa cu moartea la confiscarea averilor bogaților. Unele din aceste concluzii vin din citirea GREȘITĂ a sondajelor de opinie.

Sondajul de opinie este legat de ideea de opinie publică. Asta, de la, să zicem, Locke la Habermas, înseamnă o opinie bazată pe fapte și clarificată prin dezbatere. În realitate, însă, o opinie "coaptă" în acest fel nu are semne exterioare după care să o recunoaștem. O opinie formată nu produce un sunet de clopoțel ca un cuptor cu microunde care a încălzit supa. Astfel, opiniile măsurate în mod real pe teren sunt de mai multe feluri.

Opinia imaginată pe loc

Uneori oamenii sunt mai sfioși în exprimarea opiniilor. Alții nu au o opinie. Cum faci diferența? Nu prea o faci. În schimb, instruiești operatorii și construiești chestionarul de așa natură încât să culegi mult mai multe opinii. Asta este bine pentru că și părerile parțial formate merită studiate (mai ales în comercial). Este bine și deoarece clienților nu le-ar plăcea să le dai tabele goale.

Dar există și riscul ca respondentul să inventeze pe loc o opinie la care, până în acel moment, nu s-a gândit în viața vieților lui. În definitiv, nimeni nu vrea să pară că nu are opinii.

Așa îmi imaginez (fără a putea dovedi) că sunt răspunsurile la chestionarele care întreabă concepte abstracte și deduc de acolo orientări stânga-dreapta. Știți, alea de obțin de absolut fiecare dată răspunsuri contradictorii.

Opinia semi-digerată

"Sunteți de acord să se aplice pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni grave săvârșite cu violență?" Răspunsul la oa asemenea întrebare ar putea fi un covârșitor DA. Un răspuns DA satisface setea de justiție și, în același timp, pare să te mențină în zona oamenilor rezonabili (DOAR infracțiuni grave, DOAR cu violență).

Dar câtă greutate dă un respondent acestor opinii. Cam zero. Nimeni nu își imaginează că execuțiile sunt o opțiune reală.

Dar dacă s-ar face un referendum? Atunci am avea (atenție, cuvânt cheie) o dezbatere. Dezbaterea încep de când se strânge prima semnătură și până când se merge la referendum - să zicem 3 luni. În aceste trei luni cetățenii ar fi bombardați cu următoarele trei tipuri de informații:

  • Factual: există erori judiciare, pedeapsa cu moartea nu are un istoric dovedit în a folosi la ceva.
  • Factual emoțional: nici o țară europeană civilizată nu are pedeapsa cu moartea; mulți condamnați în SUA au fost reabilitați post mortem odată cu apariția probei ADN.
  • Emoțional: mama și nevasta plâng la mormântul cuiva condamnat pe nedrept în timp ce copilul, prea mic sa înțeleagă, are, totuși, o tristețe greu de definit; gros-plan pe copil; THE END.

Sub această presiune, destul de probabil, opinia majoritară s-ar întoarce spre abolirea acelei pedepse.

Apropo, o parte din opiniile politice ale nehotărâților sunt tot cam așa, slabe și ele sunt activate sau chiar schimbate în timpul campaniei.

Opinii mature

Nu toate opiniile publicului sunt minore și susceptibile de schimbări radicale. De exemplu, toată lumea are o opinie despre creșterea copiilor. Este o idee adânc înrădăcinată în opinia publică, faptul că bătaia poate fi o decizie legitimă a părintelui. Aceste opinii pot fi și ele schimbate prin campanii de propagandă. Dar vorbim deja de ani, nu luni.

 

Există, desigur, și alte probleme în captarea unei imagini corecte și utile a publicului. Dar m-am rezumat la aceste tipuri pentru a sublinia o idee. Cifrele brute dintr-un sondaj de opinii includ de-a valma opinii imaginare, opinii slabe și opinii solide. Doar o analiză a acestora poate spune (uneori doar sugera) când e "pe bune" și când nu. Nu este nevoie mereu de super-calificări dar, întotdeauna, este necesară o minimă înțelegere a societății și un minim bun simț în această direcție. Cum zic cei ce au făcut școala de sociologie "imaginație sociologică".

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.