Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este radiochirurgia și când este recomandată?

radioterapie sanador

Radiochirurgia este numele dat unei tehnici avansate de radioterapie externă, stereotaxia, atunci când tratamentul este administrat într-o singură ședință, cu o doză foarte mare de radiație, livrată țintit în țesutul neoplazic, fără a afecta țesuturile învecinate.

Stereotaxia este o tehnică neinvazivă de radioterapie externă, care acționează prin administrarea cu precizie înaltă a unei cantități mari de radiații, în una sau câteva ședințe, țintit la nivelul formațiunilor tumorale, în scopul distrugerii celulelor canceroase. Această tehnică de radioterapie are o toxicitate mult redusă asupra organelor învecinate, prin precizia cu care este administrată.

Radiochirurgia se utilizează cel mai des în tratamentul metastazelor cerebrale sau al metastazelor vertebrale, pentru localizările de la alte niveluri (plămân, ficat, pancreas, prostată etc.) fiind utilizată radioterapia stereotaxică, cu administrarea tratamentului în ședințe multiple de radioterapie. Numărul ședințelor de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, dimensiunile tumorale și starea pacientului.

Radioterapia și radiochirurgia stereotaxică sunt tehnici selective de radioterapie externă, care prin precizie și acuratețe distrug eficient și complet tumorile de mici dimensiuni prin administrarea unică sau fracționată a unor doze ridicate de radiații.

Beneficiile stereotaxiei, în tratamentul oncologic, includ faptul că această tehnică este noninvazivă, nu necesită incizii sau anestezie, iar efectele adverse ale iradierii țesuturilor sănătoase învecinate sunt reduse la minimum, prin precizia deosebită a procedurii.

În comparație cu alte tipuri de tratamente împotriva cancerului, stereotaxia se realizează într-un număr mai mic de ședințe (una singură, pentru radiochirurgie), riscurile și potențialele complicații sunt mai reduse, iar accesul la țesutul tumoral este mai bun. Stereotaxia poate fi utilizată în tratamentul tumorilor indiferent de localizarea acestora, incluzând și tumorile care nu au răspuns la alte tipuri de tratamente oncologice.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții pot beneficia de cele mai avansate tehnici de radioterapie externă – radiochirurgie și stereotaxie fracționată, sub atenta supraveghere a personalului medical experimentat, folosind echipament modern, ultraperformant. Prima etapă, în administrarea tratamentului, o reprezintă efectuarea unei simulări imagistice CT sau scanare 4D-CT (în cazul tumorilor toracice și abdominale), pentru localizarea precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziționării acesteia în raport cu țesuturile și organele adiacente, dar și în timpul fazelor respiratorii. La SANADOR, simularea CT se realizează cu echipamentul Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie.

Pentru stereotaxie, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu acceleratorul liniar de ultimă generație Varian TrueBeam STx, oferind astfel pacienților proceduri de radiochirurgie și radioterapie stereotaxică în cele mai bune condiții. TrueBeam STx folosește cele mai noi tehnologii medicale pentru a obține imagini ale tumorii țintă, inclusiv în timpul mișcărilor respiratorii, pentru ca iradierea să se facă numai asupra țesutului tumoral, fără a afecta țesuturile sănătoase din vecinătate. În plus, întrucât tumorile nu sunt perfect rotunde, TrueBeam STx poate modifica forma fasciculului de radiații în așa fel încât să aibă perfect forma tumorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.