O nouă campanie de promovare a consumului de fructe şi legume europene - "Vegiterraneo" - a fost lansată oficial în România, având ca obiectiv creşterea gradului de informare a consumatorilor privind beneficiile pentru sănătate ale consumului zilnic a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Derulat pe o perioadă de trei ani (mai 2025 - aprilie 2028) în România, Bulgaria şi Polonia, programul "Vegiterraneo" beneficiază de sprijinul financiar al Uniunii Europene şi are ca scop promovarea consumului de roşii, castraveţi, ardei şi vinete - produse cultivate în Grecia, în special în insula Creta - şi conştientizarea publicului cu privire la calitatea produselor agricole europene beneficiază de sprijinul financiar al Uniunii Europene şi este implementat de compania elenă de consultanţă din sectorul agroalimentar - NovaCert, în parteneriat cu opt cooperative agricole din insula Creta. Acesta se va derula în perioada 2025 - 2028 pe pieţele din România, Bulgaria şi Polonia.
Campania urmăreşte, de asemenea, creşterea vânzărilor de produse precum roşii, castraveţi, vinete şi ardei provenite de la producătorii greci, oferind totodată sprijin direct producătorilor europeni certificaţi prin promovarea produselor lor de calitate.
"Scopul principal al programului este informarea publicului privind beneficiile consumului zilnic a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Un al doilea obiectiv îl reprezintă creşterea vânzărilor de roşii, castraveţi, vinete şi ardei din producţia cretană pe pieţele-ţintă", a spus Ioanna Siafara, manager de proiect în cadrul NovaCert, la un eveniment de prezentare a programului "Vegiterraneo", organizat la Bucureşti.
Programul include acţiuni de comunicare şi informare în toate cele trei ţări menţionate, respectiv campanii media, evenimente de presă, standuri la târguri comerciale, degustări, materiale video şi vizite de studiu în zonele de cultivare din Creta.
Grecia - principalul furnizor de fructe și legume al României
La rândul său, şeful Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Greciei la Bucureşti, Konstantinos Dikaros, a afirmat că Grecia este principalul furnizor de legume şi fructe al României.
"România a devenit cea mai importantă piaţă pentru fructele şi legumele greceşti în volum şi a doua ca valoare. Anul trecut, exporturile noastre de fructe către România au atins 186,4 de milioane de euro, iar cele de legume, relevante pentru producătorii din Creta, s-au ridicat la 45,4 milioane de euro. Programul "VegiTerraneo" se concentrează pe promovarea unor produse specifice din Creta - în special roşii, castraveţi, ardei şi vinete", a declarat diplomatul elen.
Acesta a oferit şi câteva date concrete despre legumele importate de România din Grecia. Astfel, la cartofi, Grecia ocupă primul loc în ceea ce priveşte valoarea importurilor României (105,6 milioane euro) şi locul trei în ceea ce priveşte cantitatea (total 248.369 tone). Şi la castraveţi, Grecia deţine primul loc atât ca valoare (40,8 milioane euro), cât şi din punct de vedere cantitativ (32.461 tone), în timp ce morcovii se află pe locul al cincilea ca valoare (29,45 milioane euro) şi locul trei în privinţa cantităţii (54.618 tone).
De asemenea, roşiile din Grecia ocupă locul opt între ţările care furnizează României aceste legume, atât în ceea ce priveşte valoarea (166,7 milioane euro), cât şi cantitatea (102.571 tone), iar ardeii locul şapte atât în ceea ce priveşte valoarea importurilor României (114,26 milioane euro), cât şi cantitatea (57.469 tone).
Konstantinos Dikaros a atras atenţia asupra importanţei provenienţei şi a calităţii produselor. "Produsele din Uniunea Europeană sunt supuse celor mai stricte controale, de la pesticide la îngrăşăminte şi certificarea bio. Aceste reglementări cresc preţul de bază, dar se reflectă în calitatea superioară a produsului final. Chiar dacă sunt uneori mai scumpe, oferă siguranţă alimentară şi calitate superioară", a spus Dikaros, recomandând consumatorilor să achiziţioneze produse greceşti din surse oficiale.
Principalul concurent al Greciei pe piaţa românească, pe acest segment al fructelor şi legumelor, este Turcia, însă această ţară nu este membră a Uniunii Europene, iar produsele turceşti nu sunt obligate să respecte aceleaşi standarde şi reguli de calitate impuse în UE.
"Principalul nostru concurent pe piaţa românească este Turcia, însă trebuie spus clar: Turcia nu face parte din Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că produsele turceşti nu respectă regulamentele şi standardele UE, iar etichetele nu garantează întotdeauna autenticitatea sau siguranţa produsului. Deşi pot fi ceva mai scumpe, produsele noastre sunt de calitate. Este mai bine să consumăm mai puţin, dar mai bun - pentru sănătate, pentru bunăstarea pe termen lung, dar şi pentru stabilitatea pieţei şi pentru afaceri. Aceasta este şi poziţia Ambasadei Greciei: sprijinim eforturile cooperativelor din Creta, care produc legume de o calitate şi savoare unice, datorită combinaţiei unice dintre climă, sol şi tradiţie", a adăugat reprezentantul Ambasadei Greciei.
Datele privind consumul de fructe si legume în România
La rândul ei, Andreea Ioniţă, tehnician nutriţionist în cadrul departamentului care coordonează proiectul în România, a prezentat date recente privind consumul de fructe şi legume în România, dovezile privind beneficiile lor naturale şi detalii despre proprietăţile nutriţionale.
"Uniunea Europeană încurajează populaţia să consume mai multe fructe şi legume pentru a susţine o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. În acelaşi timp, sprijină fermele europene să producă alimente proaspete şi de înaltă calitate, într-un mod sustenabil, care protejează mediul şi asigură securitatea alimentară în întreaga Europă", a subliniat nutriţionistul.
În opinia sa, consumul de fructe şi legume în România rămâne sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, deşi populaţia manifestă un interes crescut pentru alimentaţia sănătoasă.
"Ca să fim puţin mai concreţi, media europeană este de aproximativ 350 grame de fructe şi legume pe zi, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de 400 grame/zi. Românii consumă, în medie, între 300 şi 400 grame de fructe şi legume zilnic. Din păcate, doar 2-3% dintre români consumă cele 5 porţii recomandate de fructe şi legume pe zi", a explicat Ioniţă.
O treime din europeni nu consumă fructe și legume deloc
În cadrul programului european "Vegiterraneo", implementat şi în România, specialiştii în nutriţie şi agricultură atrag atenţia asupra beneficiilor consumului zilnic de legume şi fructe şi încurajează o dietă echilibrată pentru menţinerea sănătăţii, bazată pe produse europene cultivate sustenabil. "O masă corectă ar trebui să conţină jumătate legume, alături de carbohidraţi complecşi şi proteine sănătoase. Fructele şi legumele reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet şi anumite forme de cancer, contribuind totodată la menţinerea greutăţii corporale şi la îmbunătăţirea digestiei", a adăugat Andreea Ioniţă.
Datele statistice arată că la nivelul Uniunii Europene, 55% dintre cetăţeni consumă între 1 şi 4 porţii de fructe şi legume zilnic, 33% nu consumă deloc şi doar 12% ating pragul de 5 porţii pe zi. În ceea ce priveşte doar consumul zilnic de legume din ţările Uniunii Europene, România se situează la coada clasamentului, fiind urmată doar de Ungaria, în timp ce Grecia se află aproape de mijlocul clasamentului. Tot conform datelor statistice, femeile tind să consume mai multe fructe şi legume decât bărbaţii.
Specialistul nutriţionist mai recomandă diversificarea meselor şi includerea legumelor în garnituri, supe cremă sau ciorbe tradiţionale româneşti "pentru a face reţetele noastre mai atrăgătoare vizual şi mai sănătoase". "Fructele şi legumele reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet şi anumite forme de cancer, contribuind totodată la menţinerea greutăţii corporale şi la îmbunătăţirea digestiei şi susţin sistemul imunitar. Consumul zilnic de fructe şi legume este esenţial pentru o dietă echilibrată şi pentru menţinerea sănătăţii. Roşiile, castraveţii, ardeii şi vinetele sunt accesibile, versatile şi bogate în nutrienţi care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră. O alimentaţie echilibrată începe din farfurie", a concluzionat Andreea Ioniţă.
Cele opt cooperative din Creta sunt membre ale Uniunii Persoanelor Juridice ale Producătorilor de Legume Proaspete din Grecia şi derulează programul european "Măsuri de informare şi promovare privind creşterea consumului de fructe proaspete pe piaţa internă (Bulgaria, Polonia şi România)" - VegiTerraneo. Programul "Vegiterraneo" a fost promovat şi în cadrul târgului Indagra Food de la Romexpo.






























Comentează