Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răspunsul la întrebarea de 1000 de puncte: ce gândește și ce plănuiește Vladimir Putin?

bbc.com
putin

Întrebarea pe care ne-o punem de luni de zile, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina: Ce gândește și ce plănuiește Vladimir Putin? Steve Rosenberg , jurnalist pentru Rusia al BBC News, ne expune o viziune cât se poate de interesantă.

Fostul președinte american George W. Bush a spus odată că l-a privit pe Vladimir Putin în ochi și "i-a simțit sufletul". Uitați-vă cât de bine s-a terminat asta pentru relațiile dintre Rusia și Occident.

Așadar, a intra în mintea lui Putin este o sarcină destul de ingrată. Dar este important să încercăm. Poate mai mult ca oricând acum, în lumina recentelor mișcări de sabotaj nuclear ale Moscovei. Nu există nicio îndoială că președintele rus se află sub presiune. Așa-numita sa "operațiune militară specială" din Ucraina a mers prost pentru el. Trebuia să dureze câteva zile. Dar au trecut aproape opt luni și nu se întrevede niciun sfârșit.

Kremlinul admite pierderi "semnificative" de trupe; în ultimele săptămâni, armata rusă a pierdut teritorii din Ucraina pe care le ocupase anterior. Pentru a crește numărul de trupe, luna trecută, președintele Putin a declarat mobilizarea parțială, lucru pe care insistase că nu îl va face. Între timp, sancțiunile continuă să degradeze economia rusă.

Așadar, să revenim la starea de spirit a lui Putin. Se va gândi el că a greșit, că decizia sa de a invada a fost o eroare fundamentală? Nu presupuneți că da. "Percepțiile lui Putin conduc întreaga situație în acest conflict", crede Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al ziarului rus Nezavisimaya Gazeta. "El este liderul autoritar al unei puteri nucleare. El este liderul necontestat în această țară. Are niște convingeri și percepții puternice care îl înnebunesc. A început să creadă că acest lucru este existențial din punct de vedere al importanței. Nu numai pentru el. Ci pentru viitorul Rusiei".

Dacă acest conflict este existențial, cât de departe este pregătit să meargă președintele Putin pentru a-l câștiga?

În ultimele luni, oficiali ruși de rang înalt (inclusiv Putin însuși) au lăsat să cadă aluzii nesubtile că liderul de la Kremlin ar fi pregătit să folosească arme nucleare în acest conflict. "Nu cred că o va face", a declarat președintele american Joe Biden pentru CNN. "Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta".

Bombardamentele intense ale Rusiei asupra Ucrainei din această săptămână sugerează că Kremlinul este hotărât să escaladeze situația cu Kievul.

Și cu Occidentul? "Încearcă să evite o confruntare directă cu Occidentul, dar, în același timp, este pregătit pentru aceasta", crede veteranul politician liberal Grigori Iavlinski. "Cel mai mult mă tem de posibilitatea unui conflict nuclear. Și, pe locul doi, mă tem de un război fără sfârșit". Dar "războiul fără sfârșit" necesită resurse nesfârșite. Lucru pe care Rusia nu pare să-l aibă. Valul de lovituri cu rachete asupra orașelor ucrainene este o demonstrație dramatică de forță.  Dar cât timp poate Moscova să o susțină?

"Va putea continua acest flux de rachete timp de zile, săptămâni sau luni? Mulți experți se îndoiesc că avem suficiente rachete", spune dl Remchukov. "De asemenea, din punct de vedere militar, nimeni nu a spus vreodată care ar fi semnul victoriei finale rusești. Care este simbolul victoriei? În 1945 a fost steagul de deasupra Berlinului. Care este criteriul succesului acum? Un steag deasupra Kievului? Peste Kherson? Peste Harkov? Nu știu. Nimeni nu știe." Nici măcar nu este clar că Vladimir Putin știe.

În februarie, obiectivul Kremlinului pare să fi fost înfrângerea rapidă a Ucrainei, forțând vecinul Rusiei să revină pe orbita Moscovei fără un război prelungit. A calculat greșit. A subestimat determinarea armatei și a poporului ucrainean de a-și apăra teritoriul și, aparent, a supraestimat capacitățile propriei sale armate.

La ce se gândește acum? Este planul actual al lui Vladimir Putin de a consolida controlul asupra teritoriului ucrainean pe care pretinde că l-a anexat și apoi de a îngheța conflictul? Sau este el hotărât să continue până când întreaga Ucraină va reveni în sfera de influență a Kremlinului?

Săptămâna aceasta, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a scris: "Statul ucrainean în configurația sa actuală... va fi o amenințare constantă, directă și clară pentru Rusia. Cred că scopul acțiunilor noastre viitoare ar trebui să fie dezmembrarea completă a regimului politic din Ucraina". Dacă vorbele lui Medvedev reflectă gândirea președintelui Putin, așteptați-vă la un conflict prelungit și sângeros.

Dar, în mod inevitabil, acțiunile dlui Putin în străinătate au consecințe acasă. De-a lungul anilor, Kremlinul a cultivat cu grijă imaginea lui Putin de "domnul Stabilitate", încurajând publicul rus să creadă că, atâta timp cât el este la conducere, vor fi în siguranță.

Acum, acest lucru este greu de vândut. "Contractul anterior dintre Putin și societate era că "eu vă protejez"", spune Remchukov. "Timp de mulți ani, principalul slogan a fost 'predictibilitate'. Ce fel de predictibilitate există astăzi? Conceptul s-a terminat. Nimic nu mai este previzibil. Jurnaliștii mei nu știu dacă vor primi hârtii de chemare la datorie când ajung acasă astăzi".

Decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina i-a surprins pe mulți. Dar nu și pe Yavlinsky: "Cred că Putin se îndrepta în această direcție - an de an construia calea spre ceea ce avem acum. "De exemplu, distrugând mass-media independentă. A început asta în 2001. Distrugerea afacerilor independente. A început asta în 2003. Apoi 2014 și ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea și Donbas. Ar trebui să fii orb să nu vezi asta.

"Problema Rusiei este sistemul nostru. Aici a fost creat un sistem care a creat o astfel de persoană precum Putin. Problema rolului Occidentului în crearea acestui sistem este una foarte serioasă. "Problema este că acest sistem nu a creat o societate. Există o mulțime de oameni foarte drăguți în Rusia. Dar nu există o societate civilă. De aceea, Rusia nu poate rezista".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.