Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce GHINIOANE atrag cei care încalcă tradiţiile în Joia Albă: De ce se aprind două lumânări la toate cele patru capete

observator.tv
Saptamana Luminata

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.

Citeşte şi: Un fost director în CNADNR rupe tăcerea: 'Ponta a fost TRAS DE MÂNECĂ de Coldea...'

În Joia Luminată orice muncă gospodărească e strict interzisă. Aşadar, doamnelor, astăzi aveţi liber de la spălat, cusut, călcat şi alte astfel de activităţi. "Înţepatul", denumirea populară a cusutului face ca blestemele să ajungă pe capul celeia care a îndrăznit să o facă în Joia Verde.

Ţăranii trebuie să ia şi ei o pauză de la munca pământului, altfel riscă să se confrunte tot anul cu secetă şi roade puţine.

Citeşte şi: Preşedintele Comisiei SIPA aruncă BOMBA: Ce NEREGULI s-au descoperit în privinţa documentelor clasificate

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

„Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Citeşte şi: Veşti NEAŞTEPTATE pentru bugetari: Guvernul le pregăteşte o nouă MINIVACANŢĂ

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.