Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ne pregătesc partidele în această sesiune parlamentară

lupta

Într-un semn de profesionalism rar întâlnit în ultima vreme, majoritatea partidelor au anunțat prioritățile pentru actuala sesiune parlamentară. Din nefericire, însă, aceste priorități sunt mai degrabă deconectate de agenda cetățeanului.

PSD

Social-democrații au anunțat încă dinainte de întâlnirea de la Năvodari o gamă extrem de diversă de priorități.

• noi legi controversate în justiție;
• redeschiderea abruptă a subiectului Roșia Montană;
• atacuri dinspre Guvern către bănci și (probabil) suprataxarea acestora;
• atacuri dinspre Guvern către administratorii privați de pensii (Pilonul 2) și probabil o modificare a sistemului;
• supraacciză la benzină/motorină;
• cont split pentru plata TVA contestat de tot mediul de afaceri;
• modificări anunțate la sistemul de pensii. (rezumat de Cristian Andrei)

Citiți și: A înnebunit (din nou) PSD?

La Năvodari s-a decis, în plus, reînființarea departamentelor PSD și susținerea referendumului propus de Coaliția pentru familie privind definirea strictă a căsătorie ca fiind accesibilă doar cuplurilor heterosexuale.

Majoritatea comentatorilor consideră că multe din aceste măsuri sunt perdele de fum care urmăresc ascunderea adevăratelor intenții ale partidului, precum și dezbinarea și supra-saturarea opoziției. Privind totuși cu oarecare atenție, putem identifica propuneri care răspund unor nevoi reale ale PSD și, deci, putem intui direcții de acțiune viitoare. Aceste nevoi sunt: protecție contra Justiției, bani la buget și voturi.

PNL

În linie cu noul său statut de partid rural, PNL marcat vara cu vizite ale lui Ludovic Orban prin comunele patriei. La întoarcere, în Biroul Politic Național, liberalii au decis că vor să interzică traseismul parlamentar. Idee este în mod vădit neconstituțională.

Citiți și: Start semi-ratat pentru PNL

Trecând de la problemele Parlamentului la problemele României, PNL dorește să oprească creșterea "aberantă" a salariului minim și să oblige șomerii înregistrați să accepte orice loc de muncă oferit, sub sancțiunea pierderii ajutorului de șomaj. L-am întrebat pe autorul proiectului de lege ce ne facem dacă locul de muncă propus este într-un call-center erotic sau unul de scriitor de texte șovine. Nu am primit un răspuns direct însă un comunicator al PNL a folosit ocazia pentru a-mi spune că, dacă vin cu asemenea întrebări, nu sunt în electoratul pe care PNL dorește să îl atragă.

PNL a venit, conform unei liste prezentate de Mediafax, cu mai multe proiecte care să facă viața mai ușoară primăriilor. Asta deoarece PNL este în opoziție la nivel național dar există și locuri unde se află la putere. Nu vreau să comentez, însă, dacă propunerile sunt bune sau rele. Vom vedea.

În sfârșit, PNL îşi propune să reducă TVA şi taxele pe muncă. Cum se împacă asta cu principiile PNL de responsabilitate fiscală.... din nou, vom vedea

USR

USR se laudă în primul rând cu faptul că au venit la muncă. Serios, acesta este materialul pe care l-au realizat.

content-image

Of.

Partidul nu vorbește de ideile proprii deocamdată da promite că va lupta să blocheze proiectele PSD-ALDE care subminează independența Justiției și va apăra statul de drept.

ALDE

La Delegația Permanentă de la Mamaia partidul a arătat că sprijină, în general, direcțiile PSD dar ar dori o mai bună comunicare cu social-democrații.

PMP

... nu face, în esență, nimic.

Victor Ponta

S-a înscris în partidul Pro România unde va face politică "altfel". Nu este clar dacă îl va urma vreun alt parlamentar PSD.

România 100

Liderul formațiunii Dacian Cioloș este mai prezent în presă decât suntem obișnuiți. Să vedem dacă nu cumva vom vedea o nouă relansare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.