Ce poți să mănânci de Crăciun, dacă ai diabet

Autor: Florin Pușcaș

Publicat: 22-12-2022

Actualizat: 22-12-2022

Article thumbnail

Sursă foto: stiripesurse.ro

Crăciunul este o sărbătoare aparte, una în care, printre multe alte bucurii, te poți delecta în sfârșit cu alimentele pe care nu le mănânci de obicei în restul anului. Însă, deși e o perioadă de mare răsfăț, meniurile tradiționale sunt mai bogate în grăsimi „rele”, zahăr și sare decât cele obișnuite. În plus, dacă ai diabet zaharat sau trăiești împreună cu cineva care suferă de această afecțiune, gestionarea bolii devine mai dificilă cu atâtea alimente și băuturi tentante de Crăciun.

Indiferent dacă vorbim de perioada Sărbătorilor de iarnă sau de alte momente festive de peste an, bune pretexte pentru... încălcarea recomandărilor medicului nutriționist, diabetul rămâne o afecțiune complexă, cu complicații greu de gestionat. Uneori, excesele alimentare au urmări extrem de grave, care pot pune în pericol viața unui persoane cu diabet. Asta i s-a întâmplat unei paciente, care a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR în stare gravă, din cauza hiperglicemiei.

„Mama a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2 și a ajuns la spital cu o glicemie de 413. În urma unor recomandări, am decis să o evalueze domnul Dr. Dan Anton Enculescu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Acesta i-a propus o schemă de tratament destul de strictă, dar nu imposibil de urmat: medicamente destinate diabeticilor, regim alimentar personalizat și program zilnic de mers pe jos 5 km. Iar tratamentul a dat roade repede! Mama a reușit să slăbească 11 kg în 4 luni și rezultatelor analizelor au ieșit foarte bine. Domnul doctor Enculescu a motivat-o, spunându-i că poate scăpa de diabet dacă o să urmeze în continuare, pas cu pas și cu mare seriozitate, ceea ce i-a prescris. Aș vrea să-i mulțumesc și să știe domnul doctor că sunt recunoscătoare pentru sprijinul pe care i l-a oferit mamei mele, pentru seriozitatea și empatia de care a dat dovadă”, povestește fiica pacientei.

Ca să nu ajungi într-o asemenea situație și să previi creșterea glicemiei, mai ales dacă suferi de diabet, tot ce trebuie să faci e să respecți câteva reguli simple privind alimentația de Sărbători. Pentru preparatele de Crăciun, folosește multe legume, de preferință gătite la abur, nu prăjite, și ai grijă la zaharurile adăugate în produsele festive. De asemenea, nu uita de zahărul „ascuns” în sosul de merișor sau de mentă și ai grijă și la mărimea porțiilor.

La desert, alege un singur produs, preferabil unul mai ușor, spre exemplu preparat cu iaurt, nu cu smântână grasă. Încearcă să nu mănânci mai mult de 70 g de carne pe zi (incluzând șunca, mezelurile și pateurile cu carne). Nu consuma niciodată alcool pe stomacul gol, mai ales băuturi tari, pentru că acest obicei crește riscul de hiperglicemie.

De asemenea, trebuie să fii atent și la bolile asociate diabetului – obezitate, hipertensiune arterială – și nu uita că includerea legumelor la fiecare masă și reducerea consumului de sare te vor ajuta să previi creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului în timpul sărbătorilor. Poți să te bucuri de tot ce mănânci, dar să o faci cu măsură, întrucât cumpătarea rămâne regula de aur a unei alimentații echilibrate.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții diabetici beneficiază de consultații și de monitorizarea stării de sănătate pe termen lung, de la diagnosticare până la stabilirea regimului alimentar, a tratamentului medicamentos și a periodicității controalelor medicale. Nutriția echilibrată este esențială pentru persoanele care suferă de diabet, de aceea pacienții vor primi sfaturi pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă personalizată în funcție de nevoile fiecăruia, dar și recomandări privind exercițiile fizice necesare pentru menținerea unei greutăți corporale normale.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri