Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce s-a întâmplat în 2017 pe piața asigurărilor

twitter.com
insurance asigurari

Anul acesta a fost un an complicat pentru piața asigurărilor din România. Am asistat la falimentele ASTRA și Carpatica, falimente care, prost gestionate, ar fi putut să pună în discuție încrederea consumatorilor în piața de asigurări.

Citiți și: Astra Asigurări e definitiv în FALIMENT

De asemenea, în 2017 au continuat discuțiile despre prețurile RCA. După ce mai mulți ani companiile de asigurări au forțat prețuri cât mai competitive, la limita rentabilității, pentru a acapara piața, acum suntem într-un moment de consolidare, când companiile sunt preocupate de acoperirea costurilor și realizarea de profit.

În toamna anului trecut, confruntat cu o creștere semnificativă a prețurilor, statul român a stabilit prin ordonanță de urgență prețuri maxime pentru acest tip de asigurare.

Au continuat negocieri multiple între părțile afectate, dintre care se remarca asociațiile de transportatori (care sunt cei mai loviți de evoluția prețului).

Piața asigurărilor a fost influențată și de lupte intestine. Asociația Brokerilor a acuzat Autoritatea de supraveghere de practici ostile și care adaugă la lege.

Citiți și: ASF e acuzată că folosește proceduri ilegale

Pe de altă parte service-urile au informat cetățenii că pot să facă constatarea riunde daunelor oriunde doresc în timp ce asiguratorii au insistat că este preferabil ca aceasta să se facă, ca și până acum, la sediul asiguratorului.

Citiți și: Conflictul dintre asiguratori și service-uri continuă

În aceste ape tumultuoase, ASF însăși a trecut printr-o criză de legitimitate creată de prelungirea procesului de înlocuire a lui Mișu Negrițoiu de la cârma agenției. Negrițoiu a fost contestat de diverse voci din sistem, iar poziționarea sa în scandalul NN nu a făcut decât să accentueze controversa.

Citiți și: Este Mișu Negrițoiu (ASF) mai presus de Parlament?

Totuși, nu toate veștile au fost proaste. Compania City Insurance a ieșit din procedura de redresare și continuă negocierile pentru a fi preluată de un investitor străin.

Citiți și: City Insurance iese cu bine din procedura de redresare

Ave o nouă lege a asigurărilor RCA. Această lege include tariful de referință, o instituție cu noi roluri și responsabilități - BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat și decontarea directă.

Citiți și: Precizări pentru șoferi: Ce s-a schimbat în Legea RCA

Una peste alta, vicepreședintele ASF Coca Constantinescu se declară mulțumit.

„2017 este anul în care am reușit să stabilizăm lucrurile, anul în care am avut mai multe acțiuni. Pe de o parte, o acțiune în ceea ce privește cadrul legislativ - cu sprijinul Parlamentului, am reușit să realizăm un cadru legislativ predictibil și, în același timp, ancorat în realitățile vremurilor pe care le trăim: legea RCA. Totodată, am reușit să punem în practică, chiar începând cu anul precedent, nouă lege privind redresarea și rezoluția în asigurări, nouă lege privind Fondul de Garantare a Asiguraților - pentru că avem nevoie de o plasă de siguranță a acestei piețe, care aduce un plus de credibilitate pieței în fata consumatorilor", a spus el, citat de 1asig.ro.

Vicepreședintele ASF mizează pe o creștere de maxim 10% anul acesta a pieței de asigurări, venind în principal din segmentul asigurărilor de viață.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.