Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se află în spatele celei mai recente dispute a Ucrainei cu Europa?

Inquam Photos / Octav Ganea
steag drapel UE Uniunea Europeana

În timp ce Ucraina își apără suveranitatea împotriva invaziei ruse în curs, liderii săi politici au intrat în dezacord cu unii dintre cei mai mari susținători ai lor, în ultimele săptămâni, scrie Newsweek, potrivit Rador.

Un număr tot mai mare de țări est-europene se îndreaptă spre interzicerea importurilor de produse agricole ucrainene, invocând îngrijorarea că importul de mărfuri străine le-ar putea slăbi propriile economii. Trei națiuni — Slovacia, Polonia și Ungaria — au inițiat o astfel de interdicție, iar altele ar putea urma în curând, în ciuda reacțiilor internaționale.

Interdicțiile survin în momentul în care Ucraina, ale cărei terenuri fertile i-au adus denumirea de grânarul Europei, a suferit lovituri economice pe fondul invaziei ruse, care a început în februarie 2022 și a perturbat afacerile, a blocat transporturile de cereale și a distrus infrastructura în toată țara. Pe parcursul anului 2022, produsul intern brut (PIB) al Ucrainei a scăzut cu 30%.

Marți, Bulgaria și România au semnalat că ar putea deveni următoarele țări care să interzică importurile de produse agricole din Ucraina, amenințând să adauge și mai multă presiune asupra economiei Ucrainei, în timp ce aceasta încearcă să își revină din recesiunea economică cauzată de invazia rusă.

Disputa dintre Ucraina și alte națiuni est-europene semnalează o fractură rară între aliații europeni, pe fondul războiului din Ucraina. Cu excepția notabilă a Belarusului, Europa s-a grupat în mare măsură în spatele Ucrainei, oferind sprijin economic vast și armament, care să îi susțină eforturile de apărare împotriva Rusiei.

De ce unele țări din Europa de Est interzic importurile din Ucraina?

Țările din Europa de Est fac demersuri de interzicere a importurilor agricole ucrainene pentru a proteja bunăstarea economică a propriilor fermieri, care și-au exprimat îngrijorarea că importurile recente de produse ucrainene mai ieftine au atras prețuri mai mici, creând o nouă presiune economică.

Războiul a determinat închiderea porturilor ucrainene, inclusiv unele dintre cele mai importante, cum ar fi Mariupol și Mykolaiv, de la Marea Neagră, forțând transportul de mărfuri pe uscat în Europa de Est. Acest lucru a generat mai multe produse ucrainene în aceste țări din Europa de Est, ceea ce, spun fermierii locali, a dus la prețuri reduse la produsele proprii.

Newsweek a contactat prin e-mail Ministerul Economiei din Ucraina.

În martie, prim-miniștrii Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că ar putea fi necesară reintroducerea tarifelor la importurile ucrainene, pentru a atenua dificultățile economice, tarifele fiind suspendate temporar pe fondul invaziei.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a scris pe Twitter: „Să sprijinim Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem interesul țării și al fermierilor polonezi pe primul loc!”

Bulgaria va decide miercuri dacă va interzice unele produse agricole. Ministrul bulgar al Agriculturii, Yavor Gechev, a declarat că decizia va „trimite un semnal puternic Europei” de a „acţiona” pentru a calma situaţia economică, potrivit Ukrainska Pravda.

"Fermierii bulgari spun că nu vor subvenții, vor piețele lor. Se creează o concurență neloială din partea Ucrainei", a spus Gechev.

Ucraina și Uniunea Europeană condamnă interdicțiile de importuri agricole

Aceste eforturi au fost întâmpinate cu critici din partea Ucrainei. Într-o declarație, Ministerul Agriculturii din Ucraina a condamnat decizia Poloniei, unul dintre cei mai fervenți susținători internaționali ai Ucrainei. Ministerul a scris că, în timp ce producătorii agricoli ucraineni „înțeleg nevoile colegilor lor polonezi”, decizia „unilaterală” a Poloniei privind produsele ucrainene „nu va grăbi rezolvarea pozitivă a situației”.

„Înțelegem că fermierii polonezi au o situație dificilă, dar subliniem că acum cea mai dificilă situație este cea a fermierilor ucraineni”, a scris ministerul. „Pe teritoriul Ucrainei se desfășoară războiul, fermierii ucraineni sunt cei care suferă pierderi colosale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și fermierii ucraineni mor pe câmpurile lor din cauza minelor rusești”.

Și Uniunea Europeană s-a pronunțat împotriva acestor interdicții.

„În acest context, este important să subliniem că politicile comerciale sunt de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pentru Reuters. „În vremuri atât de dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.