Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu amânarea rotației premierilor? Care sunt scenariile și care sunt suspiciunile cu privire la cine e în spatele mișcărilor sociale

plan strategie

Ce se întâmplă cu amânarea rotației premierilor? Care sunt scenariile și care sunt suspiciunile cu privire la cine e în spatele mișcărilor sociale

Pe masa Coaliției sunt mai multe scenarii de reîncercare a schimbării premierilor.

Vezi și: Cozmin Gușă, ipoteză explozivă: cine este, de fapt, în spatele grevei profesorilor

Prioritatea o reprezintă stingerea conflictului social generat de greva profesorilor.

Rotația premierilor se va putea face deîndată ce există soluții acceptabile de toate părțile. Se vorbește de mai multe variante – în maxim 2 săptămâni, sfârșitul lunii iunie sau chiar începutul toamnei... totul în funcție și cu cine vorbești aceste variante.

Premierul Nicolae Ciucă a venit vineri dimineață, într-o conferință de presă alături de președinții PSD și al UDMR, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, pentru a anunța amânarea schimbării premierilor până la rezolvarea problemelor stringente, cea mai importantă fiind încetarea grevei profesorilor. Ciolacu a considerat decizia drept „una corectă“ și asumată de toți liderii Coaliției.

Însă discuțiile despre momentul prielnic pentru o nouă încercare de schimbare a premierilor au început să circule atât în PNL, cât și PSD, la doar câteva ore de la eveniment, în partide existând semne de întrebare dacă într-adevăr aceasta se va produce sau Coaliția se va confrunta de acum înainte cu un șir de crize.

Vezi și: Sondaj CURS - PSD și PNL sunt 'condamnate' să facă alianță și după alegerile parlamentare

În scenariul cel mai optimist rotația se va face în c.ca două săptămâni.

O nouă fereastră de oportunitate pentru realizarea rocadei este final de iunie, început de iulie.

Asta ar însemna că Puterea reușește să finalizeze reforma pensiilor speciale, unde proiectul e blocat la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, pentru că Ministerul Muncii duce cu zăhărelul aleșii că le trimite forma finală de aprobare.

De asemenea, alte două legi importante, care sunt tot parte a PNRR, sunt cele pentru modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală, întoarse în Parlament de CCR. Perioada iunie-iulie e oportună și pentru că ar fi înainte de finalizarea schiței noii legi a salarizării, despre care Coaliția deja consideră că va duce inevitabil la discuții cu sindicatele.

Un semnal important a fost transmis dinspre PSD: ar fi gata să cedeze Transporturile, deci să nu mai fie nevoie de renegocierea protocolului. Însă tot ar urma să dispară două ministere Sportul și Antrepreoriatul (va ajunge la Economie).

Asta ar însemna ca nu se va mai negocia nimic și se va merge pe Protocolul inițial. Scenariul pare foarte real în actualele circumstanțe.

Celălalt scenariu e cu o rocadă târzie, la început de toamnă.

O asemenea amânare duce la creșterea suspiciunilor în Coaliție și la apariția de tensiuni în fiecare din marile partide. Surse din conducerea PSD susțin că liderii din teritoriu îl împing pe Ciolacu să preia cât mai repede guvernarea, chiar dacă sunt probleme sociale. De asemenea, PSD susține în prezent păstrarea UDMR la guvernare, la mijloc fiind calcule politice, conform acelorași surse.

Pe de altă parte, în PNL sunt nemulțumiri că PSD nu și-a asumat preluarea puterii într-o perioadă de tensiuni sociale, așteptând un moment prielnic, doar ca să-și asume o eventuală „victorie“ la negocierile cu sindicatele. Potrivit unui vicepreședinte al PNL, liderii partidului au fost surprinși că nu au fost anunțați înainte de luarea deciziei privind amânarea rocadei, pentru că mesajul a venit doar după ce informația era publică.

În interiorul formațiunii părerile sunt împărțite. Oamenii din jurul lui Ciucă susțin că partidul poate deține șefia Guvernului oricât e nevoie, inclusiv până la un prim test electoral, dacă PSD nu-și asumă guvernarea, în timp ce alții ar vrea ca PSD să preia șefia Executivul pentru ca partidul, în funcție de situația socio-economică, să poată lua o decizie de posibilă ieșire de la guvernare, în toamnă sau iarnă. Motivul ar fi încercarea de distanțare de PSD, dacă între timp nu se iau măsuri destinate electoratului PNL. Iar în cazul plecării PNL, UDMR este esențial, deoarece PSD va avea nevoie de toate voturile Uniunii, ale minorităților, dar și să mai atragă oameni din afară, pentru a închega o majoritate la limită.

UDMR pare rămas la guvernare... cu tot ce are

Partidul condus de Kelemen Hunor pare să fie câștigătorul de moment, în condițiile în care însăși participarea sa la noul Guvern era sub semnul întrebării. Mai mult, o certitudine era că rămâne fără Ministerul Sportului. De asemenea, în condițiile nerespectării protocolului, UDMR riscă să piardă și Dezvoltarea, pentru că la renegociere PNL ar fi dorit portofoliul lor, din moment ce PSD voia Transporturile.

Dintre cei trei lideri ai Coaliției, Kelemen Hunor e cel care a stat departe de discuțiile cu sindicatele, dar și de criticile publice, nefiind asociat cu grupul de guvernanți care nu răspund revendicărilor făcute de protestatari. Mai mult, surse din UDMR susțin că toate situațiile apărute cu tensiunile de la rotativă i-au făcut să fie pregătiți și pentru intrarea în opoziție, fiind puși în fața acestei problematici inclusiv aleșii locali. De altfel, surse politice susțin că la Ministerul Dezvoltării sunt știute deja împărțirile de bani pe „Anghel Saligny“ și din PNDL, miza adevărată fiind acum aprobările proiectelor care sunt la Compania Națională de Investiții.

Dacă nu se mai renegociază nimic și lucrurile merg pe Protocolul inițial, așa cum este foarte probabil, atunci UDMR va rămâne cu Mediul, Dezvoltarea și poziția de vicepremier.

Suspiciuni majore cu privire la mișcările sociale

Evident că mulți lideri sunt foarte suspicioși cu privire la izbucnirea peste noapte a mai multor conflicte sociale. Sunt destui cei care consideră că în spatele mișcărilor sociale s-ar afla însăși președintele Klaus Iohannis acompaniat de o parte din serviciile de informații.

Marea întrebare e cui îi aduce un beneficiu politic șirul de mișcări sociale? Se vrea împiedicarea ajungerii la Palatul Victoria a unui premier PSD, al lui Marcel Ciolacu în particular sau pur și simplu președintele vrea să păstreze controlul printr-o politică conflictuală.

De remarcat și anumite presiuni dinspre Palatul Cotroceni spre Palatul Victoria pentru a ceda relativ repede la orice solicitare socială care evident ar duce aproape instant spre dezechilibre majore sociale și economice cu implicații politice majore.

Interesant ce ar avea de spus în această situație ”Partenerul strategic”, Comisia Europeană și alte organisme interesate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.