Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă în Marea Britanie înaintea Brexitului: Noi dezvăluiri din Insulă

al-jazeera.com
brexit

Liderul taberei care susţine Brexitul (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), Nigel Farage, a anunţat vineri că va conduce pe fluviul Tamisa pe 15 iunie o flotilă alcătuită din 60 de ambarcaţiuni, o manifestare simbolică împotriva cotelor de pescuit ale UE, dar care este menită să ilustreze în ansamblu opoziţia acestei tabere faţă de blocul comunitar şi se doreşte a fi o modalitate de a atrage noi voturi pentru părăsirea UE la referendumul de pe 23 iunie.

 

'Va fi ceva mare, vizibil şi dramatic. Mesajul va fi clar: Daţi-ne apele înapoi', a declarat Farage, potrivit AFP, la postul de radio LBC. Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, şi el adept al Brexitului, a promis că se va alătura acestei manifestări.

 

Între timp, agenţia Reuters a remarcat cum din megafoanele unui vehicul de campanie al lui Farage se aude melodia din pelicula 'The Great Escape' (Marea Evadare) a cărei temă este evadarea unor soldaţi aliaţi din lagărele naziste. 'Asta este ceea ce ne trebuie, nu-i aşa ? O mare evadare din această Uniune Europeană', le-a spus Farage susţinătorilor săi la un miting de campanie, conform Agerpres.

 

Cei care se împotrivesc Brexitului consideră că este aberant să se sugereze o paralelă între povestea prizonierilor britanici şi aliaţi care scapă din lagărele naziste şi perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE.

 

Însă susţinătorii lui Farage adoră ideea. 'Marea Evadare: ce alegere strălucită! Te face mândru să fii britanic', scrie unul dintre ei pe Twitter. Iar în opinia lui Boris Johnson, UE şi Hitler sunt două exemple istorice de încercări de dominare a Europei. 'Napoleon, Hitler, mulţi au încercat acest lucru. UE este o încercare de a-l face prin metode diferite', a apreciat fostul primar într-un interviu.

 

De altfel, amintirea celui de-al Doilea Război Mondial este pentru mulţi britanici o ilustrare a rezistenţei naţiunii lor, ca un stat insular greu de înfrânt. Unii istorici chiar consideră că acest contrast faţă de alte state din UE, care au trecut prin ocupaţia nazistă, este motivul principal ce a determinat de-a lungul timpului Marea Britanie să caute un loc special în interiorul blocului comunitar.

 

Tema celui de-al Doilea Război Mondial a fost evocată chiar şi de premierul David Cameron, aflat în tabăra opusă lui Farage. Într-un discurs susţinut luna trecută la o bază a Royal Air Force, lângă un avion de vânătoare Spitfire, care a participat la respingerea atacurilor Luftwaffe, şeful executivului de la Londra a amintit de premierul de atunci, Winston Churchill, 'care în perioada postbelică a susţinut puternic ca Europa Occidentală să fie împreună (...) astfel încât continentul nostru să nu mai vadă niciodată o asemenea vărsare de sânge', dar a dorit de asemenea ca Marea Britanie să nu fie implicată deplin în integrarea europeană.

 

Însă Cameron se vede acum pus în dificultate de ultimele date ce arată că anul trecut s-a înregistrat un record al sosirii imigranţilor, subiect din care tabăra pro-Brexit a făcut o temă centrală de campanie, iar aceste date i-au dat lui Farage un argument în plus să susţină că această limitare a migraţiei poate fi obţinută numai prin ieşirea din UE, consemnează AFP.

 

Joi seară, în timpul unei emisiuni, premierul a fost nevoit să înfrunte un public ostil care i-a reproşat că a nu a reuşit să stăvilească imigraţia şi conduce o campanie ce are la bază doar încercarea de a speria populaţia cu posibilele consecinţe ale ieşirii din UE.

 

Presa a remarcat în mod special intervenţia unei studente, care l-a întrerupt spunându-i că studiile ei de literatură îi permit să recunoască discursul celor care încearcă să păcălească. Studenta, în vârstă de 22 de ani şi a cărei familie este originară din Maroc, a devenit pentru scurt timp o vedetă a presei şi reţelelor de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.