Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă în Vegas, NU rămâne în Vegas. Emmanuel Macron a intrat sub lupa anchetatorilor

Le Monde
macron

Judecători de instrucţie vor ancheta asupra suspiciunilor de favoritism în organizarea unei deplasări a lui Emmanuel Macron la Las Vegas, în ianuarie 2016, el fiind atunci ministru al economiei, a anunţat vineri Parchetul din Paris, informează AFP, conform agerpres.

'Date fiind primele elemente ale anchetei preliminare' declanşate la 13 martie, Parchetul din Paris a decis să declanşeze vineri o procedură judiciară contra unei persoane necunoscute pentru 'favoritism şi primire de favoruri', a precizat el.

Probleme cu legea pentru şeful partidului lui Emmanuel Macron

În centrul afacerii se află un eveniment desfăşurat pe 6 ianuarie 2016 la Las Vegas, în plin Consumer Electronics Show (CES), mare reuniune mondială de inovaţie tehnologică, unde Emmanuel Macron s-a întâlnit cu directori de startup-uri franceze.

Business France, agenţie publică al cărei director general era la acea epocă actualul ministru al muncii, Muriel Pénicaud, este suspectată că a încălcat reglementarea privind achiziţiile publice, nefăcând o licitaţie pentru organizarea acestui eveniment, încredinţată gigantului în domeniul comunicării Havas, în decembrie 2015.

'Punerea în concurenţă nu a avut loc în mod concomitent între cei trei prestatori contactaţi', Havas, Apco şi Publicis, notează cabinetul E&Y, într-un audit din iulie 2016, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Dezvăluit de Liberation, acest audit arată de asemenea că nu a existat 'niciun bon de comandă, niciun deviz realizat, niciun contract semnat, nicio factură', situaţie susceptibilă să 'angajeze răspunderea penală a autorilor'.

Un bloc de locuinţe S-A PRĂBUŞIT în Italia. Mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături

Ministrul este suspectat de asemenea că a întârziat să-şi informeze consiliul de administraţie cu privire la raportul E&Y şi că a prezentat o sinteză trunchiată, potrivit Liberation.

Deschiderea acestei proceduri judiciare face posibilă opţiunea unei inculpări a lui Muriel Pénicaud, sub condiţia ca judecătorii de instrucţie să adune 'indicii grave sau concordante' la adresa sa.

Ancheta vizează, de asemenea, rolul pe care l-ar fi putut juca unii membri ai cabinetului lui Emmanuel Maron la Ministerul Economiei.

Emmanuel Macron şi cabinetul său 'sunt total în afara acestei cauze', a dat asigurări la 8 martie ministrul finanţelor, Michel Sapin, după primele dezvăluiri ale săptămânalului satiric Le Canard enchaine cu privire la evenimentul controversat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.