Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se știe în UNPR despre soarta lui Liviu Dragnea/ surse

justitie

Relația dintre PSD și UNPR nu e la fel ca atunci când Gabriel Oprea trata totul direct cu premierul Victor Ponta. Nici acum nu se știe dacă cele două formațiuni vor merge împreună sau separat în anul electoral 2016 și se spune că asta s-ar datora în principal reticenței UNPR de a bate palma cu șeful interimar al PSD.

Reticența provine din faptul că ne apropiem cu pași repezi de o decizie finală în Dosarul Referendumul.

Dragnea va lua cu executare și noi vom trata apoi tot cu Victor. Noi așa știm și așa va fi”, a spus un important lider al unei în cadrul unei întâlniri restrânse de partid. Potrivit acestui lider care are vaste cunoștințe din domeniul securității și apărării naționale, UNPR ”trebuie să joace strategic și să nu facă înțelegeri definitive cu nici una din tabere”.

Că discuția este una destul de importantă în UNPR o arată și discuțiile dese pe acest subiect din cadrul grupurilor parlamentare ale UNPR (deși formal formează cu PSD Un singur grup, în fapt fiecare e cu treaba lui) în care parlamentarii partidului s-au pronunțat pentru o așteptare în ceea ce privește decizia în Cazul Dragnea.

”Generalul e încrezător că putem lua 10% la locale. Cu un scor ca ăsta ne batem cu șanse reale la parlamentare și nimeni nu va putea să ne ignore în orice combinație pentru guvernare”, susține un senator UNPR pentru STIRIPESURSE.RO

Acesta susține că ordinul e unul cât se poate de clar în ajunul localelor: Luați tot ce se poate lua și ne aduce un avantaj. Nu contează din ce zonă politică este, dacă aduce voturi e bine venit!

ÎCCJ ar putea da o decizie mâine în Dosarul Referendumul. Judecătorii vor trebui să dea o soluție la recursul depus de șeful interimar al PSD, dar și la cel depus de DNA împotriva deciziei completului inferior al ÎCCJ când decizia a fost de un an cu suspendare.

”Procesul lui Dragnea de miine se lasa cu aminare. Dar miza ramine uriasa: daca Dragnea e ales presedinte si apoi e condamnat, PSD se face tandari. Si, nu stiu de ce, dar am impresia ca Dragnea stie asta si joaca in piesa...”, anunță Robert Turcescu pe pagina de Facebook.

Vom vedea mâine dacă instanța va rămâne în pronunțare sau dacă procurorii DNA vor veni cu argumente suplimentare.

*******

Instanţa a dispus ca lui Liviu Dragnea să îi fie suspendată executarea pedepsei pentru un termen de încercare de trei ani.

Prin aceeaşi decizie, alţi peste 20 de inculpaţi au fost achitaţi.

Instanţa le-a condamnat pe Adriana Vespe şi Daniela Vlăduţ la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de vineri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Sentinţa în dosarul în care ministrul Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane sunt acuzaţi pentru fraude la referendumul din 2012 a fost pronunţată după un an şi jumătate de la începerea judecării cauzei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 22 aprilie discuţiile în dosar.

Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, Liviu Dragnea, întrebat ce va face cu funcţiile pe care le deţine în cazul în care decizia îi va fi nefavorabilă, spunea că acestea "nu o să mai fie".

"Ştiţi foarte bine răspunsul la întrebarea asta. Nu o să mai fie (funcţiile, n.r.). E normal. Să sperăm totuşi că nu o să fie cazul, eu sper să fie o sentinţă bună pentru mine şi pentru adevăr", declara Dragnea, cu două zile înainte de pronunţarea deciziei instanţei.

Acuzarea a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Liviu Dragnea la o pedeapsă cu executare, fără a menţiona şi cuantumul pedepsei.

În ultimul cuvânt în faţa judecătorilor, Liviu Dragnea a spus că, în opinia sa, acuzaţiile care i-au fost aduse "pleacă de la o premisă greşită şi periculoasă pentru România".

"Nimeni nu va mai îndrăzni să cheme cetăţenii la vot, în vreme ce această prezenţă la vot reprezintă un folos pentru democraţie. Susţin nevinovăţia, am credinţă că acţiunile mele au respectat legile ţării, am adus argumente şi probe pentru a fi achitat", a afirmat Dragnea, care a precizat că speră să fie achitat.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul "Fraudă la referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

"Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

De-a lungul procesului, au fost audiaţi, în calitate de martori, premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşă, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, şi mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.