Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce solicitări are Erdogan în legătură cu războiul din Siria

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că le-a cerut liderilor prezenţi la summitul G20 de la Hangzhou, în estul Chinei, să instituie o "zonă de securitate" în Siria unde să nu aibă loc lupte şi care ar putea ajuta la stăvilirea fluxului de migranţi care provin din ţara arabă, relatează Reuters.

Erdogan a declarat că a repetat această propunere pentru crearea unei "zone de interdicţie aeriană" în Siria şi în timpul discuţiilor sale cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele american Barack Obama.

Citește și: Statul Islamic revendică ultima serie de atentate din Siria

Turcia, care găzduieşte 3 milioane de refugiaţi sirieni, a propus şi înainte crearea unei zone sigure pentru protejarea civililor, însă a găsit puţină susţinere în rândul aliaţilor săi occidentali, care se tem că o astfel de decizie ar implica un mai mare angajament militar.

În încercarea de a-şi proteja graniţa, Turcia a lansat o incursiune militară în nordul Siriei în urmă cu aproape două săptămâni şi a anunţat că frontiera turco-siriană a fost complet securizată, după ce forţele turce şi rebelii sirieni au alungat gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) din ultimele zone pe care le controla.

"O zonă de interdicţie aeriană ar putea fi instituită acolo şi aceasta a fost propunerea mea pentru preşedinţii Obama şi Putin. Acest lucru poate fi realizat cu forţele coaliţiei. Suntem implicaţi într-un efort pentru a face acest pas", a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă în China.

Turcia a propus o astfel de "zonă de securitate", care s-ar întinde pe o distanţă de 40 km în interiorul Siriei, la reuniunea G20 de anul trecut din oraşul turc Antalya, însă fără succes. O zonă de interdicţie aeriană ar fi necesară pentru a proteja zona de bombardamente aeriene, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.