Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune legea - Este nevoie de mai multe dosare de pensie dacă ai lucrat în mai multe țări?

Forbes
pensie bani

Ce spune legea - Este nevoie de mai multe dosare de pensie dacă ai lucrat în mai multe țări?

Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate ajung la vârsta ieșirii la pensie, iar întrebarea care apare este dacă statul respectiv le va lua în considerare și anii lucrați în țară.

Potrivit datelor transmise de ziarul românesc.es, dacă o persoană nu acumulează suficiente contribuții în Spania, dar a lucrat și în alt stat, poate însuma anii de contribuție din ambele, astfel încât rezultatul final să îi permită să iasă la pensie.

„Să presupunem că un român a lucrat și a plătit contribuții în Spania în ultimii 13 ani, dar a plătit contribuții și în România timp de 25 de ani, înainte. Întrucât cerințele pentru a avea acces la pensie aici sunt 15 ani de contribuții (doi dintre ei în ultimii 15) nu ar putea încasa pensia dacă nu adaugă la acest calcul anii din România. Dar făcând acest lucru, ar putea deja să se pensioneze în Spania , deoarece calculul total ar fi de 38 ani de contribuții (13 plus 25). Acest mecanism se numește „agregare a perioadelor de cotizare”, arată sursa citată.

În aceste cazuri, fiecare țară plătește proporțional ceea ce îi corespunde.

Conform exemplului de mai sus, Spania ar urma să-și asume un procent mai mic din plată, în timp ce administrația din România ar plăti pensionarului un procent mai mare întrucât anii au fost mai mulți.

Pensia trebuie solicitată în țara de resedință din momentul începerii dreptului de pensionare. În cazul Spaniei, trebuie solicitată de la Asigurările Sociale. În cazul în care beneficiarul locuieşte într-o altă țară, care nu este una în care a contribuit, cererea trebuie procesată în ultima țară în care a contribuit.

Recent, Ministerul Muncii a semnat un acord cu Statele Unite, astfel încât cele două state să recunoască stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari.

,,România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi, la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.

Documentul semnat de Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii, Marius Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.”, arăta Ministerul Muncii în martie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.