Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune statistica: Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare

romaniatv.net
scumpiri alimente

Mâncăm produse alimentare mai scumpe, în medie, cu 43% față de 2019 când nu aveam nici pandemie, nici criză energetică și nici război.

Dintre produsele alimentare care nu ar fi trebuit să mențină scumpiri mari sunt cele de panificație. Prețul pâinii a crescut cu peste 52%, arată cifrele Institutului Național de Statistică, comparând anul 2023 cu 2019, și prezentate în emisiunea Agrojurnal de la Digi24. Asta, având în vedere că, cel puțin în 2023, prețurile la grâu s-au prăbușit și încă sunt în picaj. Kilogramul de grâu se vinde la poarta fermei și cu 0,6 lei. Făina s-a scumpit și ea din 2019 până acum cu peste 46%.

Cea mai mare scumpire s-a înregistrat la zahăr, peste 86%, 2023-2019, potrivit datelor INS, în contextul în care importurile de zahăr din trestie sau sfeclă s-au menținut cam în aceeași parametri. Și la scară europeană prețul zahărului a explodat. Cehia, de exemplu a avut o creștere de 98% la prețul zahărului, conform andreeastroe.ro.

Cristi Șelaru, consilier INS, a prezentat un top al creșterilor prețurilor, iar o atenție deosebită a atras evoluția cotei prețurilor la brânză. ”Românii si-au diversificat gusturile și consumă brânzeturi fine, din import. Astfel, prețul la brânză a crescut din 2019 până în prezent cu peste 60%”, a spus Șelaru.

De altfel, potrivit INS, importurile de brânză și caș au crescut de la 88.113 tone în 2019, la 91.852 tone la final de 2023. Cele mai mici creșteri au înregistrat, în ultimii 4 ani, băuturile alcoolice, care au un plus de aproape 30%, în 2023 față de 2019.

Cartofii au crescut cu 32%, fasolea cu 45%, fructele proaspete cu 50%, carnea de porc cu 42%, cea de pui cu 37%, laptele de vacă cu 42%, ouăle cu 55%, iar berea cu 33%.

Salariul minim în România, potrivit datelor oficiale, a crescut cu 58% din 2019 până în prezent, de la 2.080 lei la 3.300 lei, un procent apropiat de cel media creșterii prețului la alimente în același interval, ceea ce înseamnă că românii nu au cum să simtă o mare diferență în portofele, creșterea salariului minim fiind erodat de inflație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.