Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce știm până acum despre gruparea ISIS-K, care a comis atacul terorist din Kabul: au ucis femei gravide și bebeluși - VIDEO

CNN
isis k

ISIS-K și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile sinucigașe mortale din afara aeroportului din Kabul. Al Jazeera publică un material amplu despre această organizație, care apare în fața opiniei publice atât de brutal. Statul islamic din provincia Khorasan, ISIS-K, și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile mortale din afara aeroportului din Kabul, care au ucis cel puțin 72 de afgani și 13 soldați americani și au lăsat zeci de răniți.

ISIS-K a declarat că sinucigașii săi au ales „traducători și colaboratori cu armata americană” în atacurile de joi seară. De asemenea, printre morți s-au numărat 28 de membri talibani, potrivit grupului care guvernează acum Afganistanul.

ISIS-K este cunoscut ca o ramură a grupului armat ISIS, care pretindea că încearcă să înființeze un „califat” islamic în Irak și Siria. Khorasan se referă la o regiune istorică aflată sub un califat antic care a inclus odată părți din Afganistan, Iran, Pakistan și Turkmenistan.

Grupul armat a fost format în 2014 de luptători separatisti ai talibanilor pakistanezi și luptători din Afganistan care au promis loialitate față de regretatul lider al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

ISIS-K are rădăcini puternice în nord-estul Afganistanului, dar a înființat celule în Kabul și alte provincii.

Ei sunt adversari ai talibanilor, cu diferite învățături ale credințelor sunnite stricte.

Într-un interviu din 2014 cu Al Jazeera, Aymenn Jawad al-Tamimi, membru al Forumului din Orientul Mijlociu, a spus că ISIS-K  „nu este de fapt un grup separat”, ci mai degrabă un contingent de membri al-Qaeda care provin de la frontiera dintre Afganistan și Pakistan.

Încă de la înființare, unii dintre cei mai duri luptători ISIS-K au călătorit din Afganistan în Irak și Siria pentru a lupta pentru ISIS. De asemenea, au comis atacuri asupra țintelor occidentale.

Deși nu este clar câți luptători s-au alăturat grupului, ISIS-K a fost responsabil pentru unele dintre cele mai grave atacuri din Afganistan și Pakistan din ultimii ani, ucigând oameni la moschei, piețe publice și chiar spitale.

Grupul a fost acuzat de un atac sângeros asupra unei maternități din Kabul în mai 2020, care a ucis 24 de persoane, inclusiv femei și bebeluși.

ISIS-K a criticat orice cooperare între talibani și Statele Unite, inclusiv acordurile încheiate pentru retragerea trupelor străine.

Vezi și: Cine sunt liderii talibani din Afganistan - cei șase care conduc ofensiva și au speriat Occidentul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.