Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să faci dacă suspectezi un cancer mamar?

mammo

Cancerul mamar poate afecta atât femeile, cât și bărbații, însă este mult mai frecvent la femei. Riscul de apariție al unei tumori mamare crește odată cu înaintarea în vârstă, așa că este foarte important să efectuăm controalele și investigațiile periodice și să fim atenți la eventuale modificări ale sânilor.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ai identificat un nodul la sân sau ai observat modificări ale formei ori alte simptome îngrijorătoare este să îți programezi un consult la medicul specialist, care va efectua un examen clinic. Mai exact, medicul va palpa ambii sâni, dar și zonele axilare.

În funcție de concluziile examenului clinic, medicul ți-ar putea recomanda să efectuezi o ecografie mamară. Aceasta este o investigație neinvazivă, care aduce date exacte despre localizarea tumorii, caracteristicile acesteia, precum și structura ei (solidă sau lichidă), fiind posibilă chiar și o clasificare a riscului, prin scorul BI-RADS. De altfel, este bine ca femeile cu vârsta sub 40 de ani să efectueze anual o ecografie mamară ca parte a controlului de rutină pentru depistarea cancerului de sân.

O altă investigație recomandată de medic în cazul unei suspiciuni de cancer de sân este mamografia. Acest tip de examinare folosește raze X și are valoare diagnostică ridicată. Tomosinteza sau mamografia tridimensională (3D) a sânului reduce interferența și suprapunerile de țesut prin captarea de imagini tridimesionale ale sânului, evidențiind astfel mult mai ușor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sânul dens, care au un risc crescut.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) mamară poate fi recomandată pentru a crea o hartă în interiorul sânului și aduce date foarte precise despre localizarea și caracteristicile tumorii, dar poate depista și cazurile în care există mai multe tumori ale sânului în același timp.

Unica metodă prin care se poate pune, cu certitudine, diagnosticul pozitiv rămâne biopsia mamară. Biopsia presupune recoltarea unui mic fragment din tumora mamară, cu ajutorul unui ac special ghidat imagistic sau clinic.

Odată confirmat diagnosticul de cancer mamar, următoarea etapă este stadializarea tumorii – încadrarea tumorii într-unul din cele 4 stadii ale cancerului mamar, explică dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, la Centrul Oncologic Sanador. De abia după ce obține toate aceste informații, medicul poate recomanda pacientei cea mai bună combinație de tehnici și tratamente pentru a obține un răspuns maximal la tratament.

Vezi aici care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul de sân și cum poate fi prevenită această afecțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.