Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să faci în cazul unei suferințe a ficatului?

Afecțiunile hepatice evoluează de multe ori tăcut, cu simptomatologie ce nu îndeamnă imediat pacientul la medic, uneori și cu analize de laborator normale, nefiind rare cazurile descoperite în stadii avansate de boală. Întrucât ficatul este un organ vital și bolile hepatice devin tot mai frecvente prin stilul sedentar de viață, este important de știut când este necesară evaluarea periodică a stării de sănătate și a funcției ficatului, pentru depistarea precoce a unor boli. În același timp, pentru pacienții deja diagnosticați cu o boală hepatică, este recomandată vizita periodică la medicul specialist pentru ținerea strânsă sub observație a bolii și stabilirea planului optim de tratament, personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Dintre afecțiunile ficatului, cel mai des întâlnim hepatitele (virale, toxice, induse de medicamente sau autoimune) și ciroza, însă mai pot fi întâlnite boli infiltrative și metabolice (steatoza hepatică, amiloidoza, hemocromatoza), tumori benigne sau maligne, chisturi sau abcese.

Simptomatologia care ar putea să indice disfuncția ficatului este variată și uneori ușor de neglijat. Consecința directă și cea mai notabilă poate fi întârzierea diagnosticului și descoperirea bolii în faze avansate de evoluție, când deja s-au produs unele modificări ireversibile.

Icterul sau colorarea în galben a tegumentelor și sclerelor reprezintă o cauză frecventă de prezentare la medic, semnalând o afecțiune hepatică sau a căilor biliare. La pacientul cirotic, trebuie căutate semne ale abuzului de alcool, precum ginecomastia, atrofia testiculară sau contractura Dupuytren (deformarea evolutivă în flexie a degetelor). Alte semne și simptome sunt mai puțin evidente și sunt frecvent ignorate de pacient: oboseala, paloarea tegumentară, echimozele (vânătăile) sau alterarea funcției neurologice.

Analizele de laborator vizează markerii afectării hepatice: bilirubina serică, transaminazele, proteinele și factorii de coagulare. Creșterea transaminazelor reflectă severitatea afectării hepatocelulare active. Sunt necesare și investigații imagistice pentru obținerea unei imagini de ansamblu a afectării hepatice.

Abordarea modernă în bolile hepatice presupune adresarea către servicii specializate în bolile hepatice, încă de la primele semne sau simptome de boală. Hepatologia, un subdomeniu al gastroenterologiei, abordează toate problemele legate de suferința ficatului.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR vine în ajutorul pacienților ce suferă de afecțiuni ale ficatului cu cele mai moderne investigații și tratamente, de la teste pentru screeningul bolilor hepatice până la intervențiile chirurgicale cele mai complexe. Echipele medicale de la SANADOR sunt formate din specialiști cu competențe avansate și expertiză internațională în bolile hepatice, cu experiență bogată în diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice oferă o abordare complexă, multidisciplinară a patologiei, prin integrarea mai multor departamente medicale și chirurgicale. Pentru tratament, Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul la toate tipurile de intervenții chirurgicale indicate, de la proceduri chirurgicale minim invazive până la proceduri complexe. Transplantul hepatic poate fi efectuat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, primul spital privat din România în care a fost realizată această intervenție. Folosind echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație, echipele medicale de prestigiu de la SANADOR au efectuat până în prezent trei intervenții de transplant hepatic de la donator în viață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.