Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să faci pentru a favoriza regenerarea neuronilor

creier uman

Pana in urma cu doua decenii comunitatea stiintifica era convinsa ca odata ce creierul unei persoane a ajuns la maturitate nu mai poate produce noi neuroni. Astazi stim ca regenerarea neuronilor este posibila si la adulti, cel putin in anumite zone ale creierului.

Neuronii se nasc in permanenta predominand in doua regiuni ale creierului: in zona subventriculara, unde celulele noi migreaza catre bulbul olfactiv si in zona subgranulara, parte din hipocamp. Multe dintre celulele noi nu supravietuiesc si mor, insa altele reusesc sa se integreze si sa devina functionale in tesutul care le inconjoara.

Mai mult, exista mai multe modalitati prin care putem ajuta neurogeneza, imbunatatind astfel functia cognitiva, scrie bzi.ro. Iata ce ajuta in procesul de regenerare a neuronilor:

1. Exercitiile.
Poate iti suna ca un cliseu, insa exercitiile fac bine si creierului. Acestea pot ridica semnificativ nivelul factorului neurotrofic derivat din creier - BDNF, un neurotransmitator care contribuie la regenerarea neuronilor.
De asemenea, exercitiile fizice reduc nivelurile de stres, ceea ce inseamna o scadere a cortizolului - hormonul stresului, care duce la moartea prematura a celulelor creierului.

2. Meditatia
Nu trebuie sa fii religios sau deosebit de spiritual pentru a profita de beneficiile meditatiei. Sunt tot mai multe dovezi care arata ca exercitiile de meditatie bazate pe mindfulness pot reduce nivelul de stres si ajuta la cresterea densitatii materiei cenusie in diferite parti ale creierului, inclusiv hipocampus.

3. Grasimile sanatoase
Deoarece creierul tau este format din aproximativ 60% grasime este important sa-l hranesti cu grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de nuca de cocos si ulei de masline, precum si acizi grasi omega-3, care se gasesc mai ales in peste si fructe de mare. Aceste substante nutritive sunt absolut esentiale in neurogeneza.

4. Somnul
Privarea de somn poate reduce neurogeneza in hipocampus, iar asta inseamna ca creierul tau va scapa mai greu de deseuri. Cu alte cuvinte, perturbarea somnului inhiba capacitatea creierului de a produce noi celule.

5. Expunerea la  soare
Un alt factor care contribuie la neurogeneza este expunerea la soare. Vitamina D care se sintetizeaza ca urmare a expunerii la soare creste nivelul neurotransmitatorilor. Stai la soare zilnic, macar 10-15 minute, in timpul lunilor de vara.

6. Sexul
Activitatea sexuala regulata poate ajuta la reducerea nivelului de stres, in timp ce cresterea nivelului de endorfine, hormoni, etc. promoveaza neurogeneza la adulti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.