Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce urmărește Putin prin vizita Patriarhului Kirill al Rusiei în România

patriarhul Kiril

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme din presa zilei, având ca subiect central o analiză din cotidianul Adevărul referitoare la vizita istorică în România a patriarhului Kirill al Rusiei.

Adevărul:

„La nivelul Federaţiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusă în establishment, grupul de persoane care deţin puterea, şi în nomenclatorul Federaţiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele  pentru care consider că ar trebui să privim totuşi cu atenţie această întâlnire“, este părerea lui Iulian Chifu, specialist în politică externă cu privire la vizita patriarhului Kirill în România.
Specialiştii români consideră că descinderea în România la aniversarea de zece ani în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a Patriarhului Daniel anunţă şi creşterea intereselor Kremlinului în zonă. Asta pentru că în baza obiceiurilor din Federaţia Rusă, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar dacă, oficial, puterea politică şi Biserica din Rusia sunt separate şi nu au relaţii de subordonare.
Importanţa vizitei este susţinută prin faptul că este prima a unui patriarh al Bisericii Ruse în România după 1989. "Patriarhul Kirill şi-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, de pe 27 octombrie”, ne-a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.
Cu acceptul lui Putin
De altfel, preşedintele rus, Vladimir Putin şi-ar fi dat acordul pentru această vizită, conform unor surse citate în mass-media din cele două ţări.
“La nivelul Federaţiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusă în establishment, grupul de persoane care deţin puterea, şi în nomenclatorul Federaţiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele  pentru care consider că ar trebui să privim totuşi cu atenţie această întâlnire“, este de părere Iulian Chifu, specialist în politică externă.  (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Wolfgang Schaeuble este un veteran în guvernul cancelarului Angela Merkel. Este temut şi respectat, în Germania şi în toată Europa. Este arhitectul unităţii germane, descoperitorul bugetului echilibrat şi pumnul de fier din criza euro.
În urma declinului partidelor tradiţionale, vizibil în alegerile de duminică, Schaeuble intenţionează să se retragă din poziţia de ministru de finanţe al Germaniei pentru a deveni preşedinte al parlamentului naţional, un moment crucial în politica ţării, care marchează sfârşitul unui mandat lung şi controversat la cârma finanţelor celei mai mari economii a Europei, scrie Politico.eu.
Schaeuble, în vârstă de 75 de ani, veteran al celor trei guverne anterioare ale lui Merkel, a contribuit, în timpul mandatului lui Helmut Kohl, la negocierile de reunificare a Germaniei după căderea Zidului Berlinului în 1989.
Schaeuble a fost de acord să facă această schimbare după ce acest lucru i-a fost cerut de cancelarul Angela Merkel şi alţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate, potrivit unor oficiali ai partidului.
Şansele ca un succesor să fie desemnat în următoarele săptămâni sau chiar mai mult sunt foarte reduse, în condiţiile în care Merkel încearcă să formeze o coaliţie după alegerile recente. Mişcarea lui Schaeuble, în legătură cu care se speculase chiar înainte de alegeri, ar putea semnala că Merkel este pregătită să renunţe la puternicul minister de finanţe în negocierile cu FDP şi ecologişti. Liderii FDP şi-au exprimat clar dorinţa de a controla ministerul.
Sub conducerea lui Schaeuble, care a reuşit să echilibreze bugetul Germa­niei pentru prima dată în mai multe decenii pe fondul unei redresări economice, ministerul de finanţe a devenit al doilea cel mai puternic departament din politica germană, după cancelarie.
Totuşi, acea putere a fost în mare parte întruchipată de Schaeuble însuşi şi nu este nici pe departe sigur că succesorul său se va bucura de acelaşi grad de influenţă. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Alro negociază cu marii producători auto şi din industria aviatică, pentru livrări de aluminiu.
Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (excluzând Rusia şi Peninsula Scandinavă), negociază cu marii producători auto şi din industria aviatică pentru livrări de aluminiu, a declarat joi Gheorghe Dobra, director general al Alro, potrivit News.ro.
De altfel, Alro Slatina a anunţat în august 2016 că Airbus, cel mai important producător european de aeronave, a selectat Alro drept furnizor de aluminiu, acordul fiind încheiat pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2017.
”Alro livrează deja către Airbus produse din aluminiu atât pentru avioane civile, cât şi avioane militare. Însă vrem să ne extindem livrările în sectorul aeronautic, dar şi în cel auto. În prezent purtăm discuţii cu marii producători auto şi cu cei din industria aviatică în acest sens”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro.
Alro a investit 70 milioane de dolari în trei-patru ani, ca să poată livra produse în industria aeronautică. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Dacă provincia spaniolă Catalonia face secesiune, vom asista la "sfîrşitul Europei ca uniune de state-naţiuni". Această punere în gardă vine din partea fostului premier Manuel Valls, născut în Catalonia şi naturalizat francez. El a făcut de altfel această declaraţie în catalană. Revenim la acest subiect, în contextul în care data referendumului se apropie, el este anunţat pentru duminică întîi octombrie.
Manuel Valls s-a exprimat în limba sa maternă, catalana, pe care o vorbeşte perfect, aşa cum vorbeşte perfect franceza. In Europa dubla identitate ţine aproape de normalitate. Mii, sute de mii oameni sunt în acelaşi timp basci dar şi francezi sau spanioli, alţii sunt în acelaşi timp flamanzi dar şi belgieni, alţii sunt în acelaşi timp sicilieni dar şi italieni. Dacă virusul separatismului continuă să se infiltreze în sufletul europenilor, atunci ceea ce numim azi Europa riscă să să fragmenteze în cel puţin 200 de entităţi pentru că… atîtea sunt limbile şi dialectele vorbite pe vechiul continent.
Intr-un articol publicat joi 28 septembrie în Le Figaro, ambasadorul Spaniei în Franţa, Fernando Carderera Soler, arată că referendumul din Catalonia este ilegal şi reprezintă un atac împotriva democraţiei spaniole. El citează ceea ce stipulează Constituţia spaniolă, dar şi cea franceză, în materie de suveranitate naţională: ea aparţine poporului şi este exercitată de reprezentanţii ei precum şi pe calea referendumului, nici o secţiune a poporului şi nici un individ nu pot să-şi atribuie exercitarea suveranităţii. Ceea ce înseamnă că în cazul unei separări a Cataloniei tot poporul spaniol ar trebui, eventual, să voteze. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.