Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce va face premierul Mihai Tudose. Scenarii, mutări și surprize. Ce ar putea face președintele Klaus Iohannis

sah joc politic

Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată în jocurile de putere din PSD. STIRIPESURSE.RO vă anunța chiar de la jumătatea lunii decembrie 2017 că prim-ministrului i se că lucrurile se acutizează în ciuda tuturor asigurărilor și de o parte și de alta că lucrurile sunt cât se poate de normale. Acum totul e gripat...

Soarta premierului Mihai Tudose pare pecetluită. Asta din punctul de vedere al celor care consideră că e prea mult și că ar trebui să plece. De partea cealaltă nici tabăra premierului nu stă cu mâinile în sân și pare că pregătește o serie de surprize.

ASALTUL final al taberei Liviu Dragnea: s-au despărțit apele în PSD

Concret. După valul de solicitări venite de la șefii de filiale și de la importante figuri ale partidului, este aproape sigur că o ședință a Comitetului Executiv Național va fi convocată săptămâna viitoare. Foarte mulți consideră că o așteptare a unei ședințe (care se dorea mai mult festive) a CExN la Iași ar fi contraproductivă.

Ce se poate întâmpla într-o ședință a CExN convocată foarte curând? Este de așteptat ca înainte de orice să se pună în discuție problema Carmen Dan și solicitarea premierului de a fi revocată din Guvern și apoi problema restructurării Executivului. Dacă lucrurile vor ieși prost pentru premier, adică va fi respinsă și restructurarea și plecarea lui Carmen Dan, atunci lucrurile sunt clare: va demisiona înaintea votului (cei mai mulți înclină spre această variantă pentru a evita o excludere din partid), va demisiona dupa vot sau se va baricada la Palatul Victoria.

Cum lucrurile sunt deja împinse mult prea departe este foarte clar că se va ajunge la un vot de susținere politică și la cum sunt așezate taberele acum Mihai Tudose nu ar supraviețui unui asemenea vot, chiar dacă e de așteptat să fie puțin mai susținut decât Sorin Grindeanu. Se vor găsi destule voci care să critice conducerea partidului și care chiar să îl sprijine pe Tudose, dar cei mai mulți vor critica, dar la vot vor vota tot cu majoritatea.

Ce ar putea face premierul Mihai Tudose? Variantele sunt doar trei:

Gabriela Firea intervine în scandalul din PSD: 'Trebuie să ne întâlnim urgent'

1.Merge la bătaie în CExN și cedează. În acest caz e de așteptat să fie o ședință cu mari scântei și premierul să dea din casă multe lucruri în fața colegilor. După votul care este previzibil că îl va pierde va accepta decizia CExN și va demisiona în urma pierderii sprijinului politic. În acest caz se va baricada în partid și va aștepta vremuri mai bune.

2Merge la bătaie în CExN și NU cedează. Și în această variantă va fi o ședință cu scântei și va încerca să își atragă de partea sa cât mai mulți șefi de filială pentru a cauza daune cât mai mari conducerii partidului. E de presupus ca va reuși în parte. Votul însă va fi la fel de previzibil și după retragerea sprijinului politic NU va demisiona ci va merge pe calea lui Sorin Grindeanu baricadându-se în Palatul Victoria. O parte din miniștri ar demisiona la apelul conducerii partidului, în timp ce alții ar rămâne lângă premierul care cel mai probabil va fi exclus din partid.

Nimeni nu știe la această oră dacă președintele Liviu Dragnea va mai merge sau nu pe calea unei Moțiuni de cenzură împotriva propriului guvern sau se va merge pe un alt plan... necunoscut până acum. Oricum ar fi problema va fi una destul de sensibilă mai ales pe partea efectivelor parlamentare ale PSD și ALDE.

3.Demisionează înainte de CExN și trimite PSD-ul la consultările de la Cotroceni. În acest caz CExN ar trebui să se transforme în unul de propunere a unui nou premier. Doritori și candidați se pot găsi și evident că președintele Klaus Iohannis va propune din cadrul majorității, dar dacă îl va propune tot pe Mihai Tudose, încă membru PSD?

Sorin Grindeanu, intervenție explozivă în scandalul din PSD: 'Trebuia să plece și Carmen Dan'

Am putea avea o mare surpriză și un eventual guvern Tudose II să fie propus Parlamentului. De aici încolo lucrurile pot avansa periculos și imprevizibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.