Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare companie energetică privată din China, investiţii masive în Noul Drum al Mătăsii

cefc

CEFC China Energy Company Limited, a opta companie energetică din China, singura companie privată din top 10, a semnat un parteneriat cu Georgia, pentru înfiinţarea unui fond comun de investiţii şi o bancă pentru susţinerea proiectelor de business, informează cbw.ge. Ceremonia oficială de semnare a acordului a avut loc la Beijing, pe 15 mai, în cadrul Formului Internaţional de Cooperare "One Belt, One Road" (Noul Drum al Mătăsii).

Din partea Georgiei, acordul a fost semnat de vicepremierul Dimitri Kumsishvili. Acesta a declarat că s-a luat deja legătura cu Banca Naţională a Georgiei pentru procedurile legale de înfiinţare a băncii de investiţii. Domeniile în care fondul creat iniţial va susţine investiţiile sunt infrastructura, energia, agricultura, industria şi turismul. Capitalul autorizat al fondului este de 50 de milioane de dolari, iar banca de investiţii ar urma să aibă un capital de un miliard de dolari.

China CEFC Energy Company Limited, situată pe locul 229 în topul global Fortune 500 în 2016, a făcut mai multe investiţii în ţările din Noul Drum al Mătăsii în ultimii ani.  Investiţiile companiei au venit  la momentul oportun, când preţul petrolului a fost la un minim al ultimilor ani, iar producătorii din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi alte ţări căutau să facă schimbări în afaceri. "Profitând de această oportunitate istorică, CEFC a făcut apel la capacitatea de cooperare internaţională", a declarat directorul executiv al companiei, Ye Jianming.

Potrivit lui Ye, CEFC speră să joace un rol major în echilibrarea alocării de resurse globale şi prezervarea securităţii energetice naţionale, promovând schimburile culturale din ţările aflate de-a lungul Drumului Mătăsii.

CEFC a semnat şi un acord de transfer de capital cu KazMunaiGas (KMG), compania naţională a petrolului din Kazakhstan, în decembrie 2016, achiziţionând 51% din KazMunaiGas International (KMGI), proprietarul Rompetrol. KMGI deţine mai multe rafinării de ţiţei şi peste 1000 de benzinării în zone importante din Europa, printre care şi România.

Tranzacţia a oferit CEFC accesul la sistemul avansat de gestionare a depozitelor de petrol a KMGI, la echipa de 7000 de angajaţi şi a permis dezvoltarea de rafinării şi platforme chimice în Europa. Compania plănuieşte să investească şi mai mult în Europa, prin achiziţionarea de benzinării şi depozite de petrol auxiliare în Italia, Spania, România, Bulgaria, Germania şi Elveţia. Scopul final al companiei este de a conecta piaţa chineză cu resursele din Asia Centrală şi Europa.

Pe 20 februarie, CEFC a încheiat o înţelegere pe 40 de ani cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), pentru achiziţionarea a 4% din concesiunile de petrol pe uscat din Abu Dhabi. În plus, comapania a semnat o înţelegere pe termen lung cu ADNOC pentru furnizarea a 10 milioane de tone de ţiţei pe an.

Un alt proiect important al CEFC a fost aprobat la finalul anului trecut, vizând transportarea de gaz petrolier lichefiat, pe calea ferată, din Kazakhstan în China. Primul transport de 18 vagoane cu gaz petrolier lichefiat a plecat din Dostyk spre Kuitun, în nord-vestul regiunii autonome chineze Xinjiang, pe 12 ianuarie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.