Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai veche operă figurativă cunoscută a fost realizată în Asia

historia.ro
picturi rupestre

Recordul de vechime deţinut de celebrele picturi rupestre din Europa pare să fie detronat de o pictură figurativă, datând de acum 40.000 de ani, reprezentând un animal reprodus în peştera Borneo. Este "cea mai veche operă figurativă cunoscută" şi confirmă că arta rupestră nu este o invenţie pur europeană, scrie AFP, potrivit news.ro.

"Am datat picturile rupestre din Borneo şi am determinat că arta figurativă s-a dezvoltat aici acum cel puţin 40.000 de ani, mai mult sau mai puşin în acelaşi timp ca în Europa", a explicat pentru AFP Maxime Aubert de la Universitatea australiană Griffith, co-autor al studiului.

Această comoară (în mijlocul a mii de altele) a fost descoperită într-o grotă din provincia Kalimantan, partea indoneziană a insulei Borneo, de către francezul Luc-Henri Fage, în anii 1990. Însă doar recente progrese în materie de datare au permis determinarea a ceea ce înseamnă "cea mia veche operă figurativă cunoscută".

Ea reprezintă un animal mare, neidentificat, din care se distinge corpul gros şi patru labe subţiri. "Probabil un banteng", un bou sălbatic din Asia, a estimat Maxime Aubert. "Este incredibil să vezi asta. Este o fereastră intimă spre trecut". Bovinele ne apar în tonuri de roşu-portocaliu dar cercetătorii cred că artiştii alegeau mai degrabă violetul. Pigmenţii s-au schimbat de-a lungul timpului.

Citește și: Collins English Dictionary a desemnat cuvântul anului 2018: Semnifică eliminarea dependenţei noastre de produse dispensabile

Potrivit studiului, publicat miercuri în revista Nature, această descoperire consolidează ideea că arta rupestră, una dintre cele mai importante revoluţii din istoria culturală a omului, nu a apărut în Europa - aşa cum se credea - ci în acelaşi timp în două extremităţi de pe glob.

Maxime Aubert şi colegii săi au anunţat în 2014 că au descoperit, pe insula indoneziană Sulawesi, o mână umană pictată de cel puţin 39.900 de ani.

Dacă un disc roşu descoperit în peştera El Castillo, în Spania, este datat de cel puţin 40.800 de ani, pictura figurativă cea mai veche regăsită în Europa, un rinocer din grota Chauvet în Franţa, ar avea între 35.300 şi 38.800 de ani.

Personaje magnifice, care îşi dau adesea mâna, au fost pictate în aceeaşi peşteră acum 20.000 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.