Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceata Sf. Ioan Valahul: o comunitate a foștilor și actualilor 'ascoriști' care formează noi discipoli și reînvie tradiții

basilica.ro
ASCOR Cluj

Sfântul Ioan Valahul patronează un grup înființat de ASCOR Cluj cu scopul de a reînvia tradiții și obiceiuri strămoșești. „Ceata Sfântului Ioan Valahul” a devenit deja o comunitate a foștilor și actualilor „ascoriști” care formează noi discipoli.

„«Ceata» a fost creată din dorința de a afla, de a înțelege și a duce mai departe ceea ce făceau strămoșii noștri în viața atât de naturală a satului românesc tradițional”, povestește Raluca Oană, unul din membrii fondatori.

Dorința inițială a Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost ca Sf. Ioan Valahul să fie ocrotitorul Bisericii Studenților din Cluj-Napoca, scrie Basilica.ro.

Astfel, Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților, le-a sugerat să și-l aleagă drept ocrotitor pe Sf. Ioan Valahul.

„Ceata Sf. Ioan Valahul” activează din 2013 neîncetat, povestește Raluca Oană, care a fost timp de 10 ani membru ASCOR Cluj. Au început în acel an cu un concert de colinde tradiționale.

Au urmat multe alte obiceiuri inedite reînviate în viața de zi cu zi. „Am reconstituit ceremonialul de cunună a secerișului și pe cel al nunții tradiționale, atunci când membrii cetei s-au căsătorit”, povestește Raluca Oană, care în prezent lucrează la Departamentul pentru Tineret al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„Căutarea noastră continuă este descoperirea și înțelegerea satului românesc și ducerea mai departe a tradițiilor în contextul urban al Clujului.”

Pentru nunțile „ascoriștilor” membri, ceata a învățat cântările autentice din zona mirilor și a organizat ceremonialul ca pe vremuri: cu staroste, „iertăciune”, scoaterea miresei, aruncatul cu grâu, jocul tradițional, „desgătatul” mirelui și miresei.

Între timp, la ceată au aderat și adolescenți interesați de ce vedeau că fac studenții creștini ortodocși.

„Sfântul Ioan Valahul ne-a adunat și ne ține împreună în grup. E o comunitate care s-a format și care vrea să trăiască astfel sărbătorile”, mai spune Raluca Oană.

„Este un fel de a fi. Odată intrat în Ceata Sfântului Ioan Valahul, nu vrei să mai ieși.”

Cei căsătoriți și cu copii continuă să facă parte din ceată, la care s-au adăugat actualii studenți membri ASCOR și, mai nou, adolescenți care le calcă pe urme.

Clujul este un oraș vibrant, cel mai modern din țară. Iar în mijlocul lui membrii „cetei” trăiesc cu bucurie după codul existențial al strămoșilor de la sat. „Nu m-a preocupat niciodată dacă alții din jur ar putea să ne vadă cam demodați. Noi avem bucuria de a trăi și ține aceste tradiții”, spune Raluca Oană.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în Ţara Românească în vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1654). În timpul unei incursiuni otomane, a fost luat prizonier și dus la Istanbul.

Frumusețea și credința i-au fost pricină de martiriu, căci nu a vrut să se învoiască la propunerile de desfrâu primite de la cei care aveau soarta lui în mâini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.