Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEC Bank va utiliza împrumutul de 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Finanţelor pentru conformarea la cerinţele europene privind capitalizarea băncilor

cec bank

CEC Bank va utiliza împrumutul de 1,4 miliarde de lei obţinut de la Ministerul Finanţelor, acţionarul său, pentru a asigura conformarea la cerinţele europene privind capitalizarea băncilor (MREL), precizează instituţia financiar-bancară printr-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

"CEC Bank va iniţia în perioada următoare demersurile pentru contractarea împrumutului subordonat de 1,4 miliarde de lei aprobat în şedinţa de Guvern de azi (n.r. 26.11.2021), pentru a asigura conformarea cu cerinţele europene privind capitalizarea băncilor (MREL). Acest împrumut subordonat a fost inclus în Planul de Afaceri 2019-2023 care a stat la baza procesului de majorare de capital şi care a fost aprobat de Comisia Europeană în 2019, trecând testul investitorului privat prudent. Pentru acest împrumut, CEC Bank va plăti trimestrial dobânzi stabilite la nivelul pieţei şi îl va rambursa la expirarea termenului de 10 ani, într-o singură tranşă", se precizează în comunicat.

Citește și: Prima măsură a noului guvern: Ministerul Finanțelor dă 1,4 miliarde de lei împrumut la CEC Bank

Fondurile din acest împrumut îndeplinesc condiţiile reglementate pentru încadrarea în categoria fondurilor proprii de nivel II, se vor adăuga fondurilor proprii ale băncii şi permit CEC Bank să-şi continue dezvoltarea şi să finanţeze economia. Contractarea de împrumuturi subordonate este o practică uzuală pentru conformarea cu cerinţele de capital MREL, atât la nivelul băncilor din România (prin împrumuturi subordonate de la băncile mamă), cât şi la nivel european, subliniază sursa citată.

"Începând din 2019, când a fost aprobat Planul de Afaceri şi majorarea capitalului social al băncii în condiţii de piaţă, CEC Bank a demarat un amplu program de modernizare şi consolidare a poziţiei sale. Activele băncii au crescut cu peste 35% în perioada 2019-septembrie 2021, până la 45,15 miliarde de lei, iar banca a finanţat activ economia României: peste 17 miliarde de lei finanţări acordate sectorului privat şi peste 5 miliarde lei - finanţare netă acordată sectorului public (în special prin intermediul titlurilor de stat). Simultan cu procesul de creştere, CEC Bank a demarat un amplu program de modernizare şi eficientizare şi s-a concentrat pe îndeplinirea indicatorilor din Planul de afaceri aprobat la nivelul Comisiei Europene. În perioada 2019 - septembrie 2021, banca şi-a îmbunătăţit performanţa şi a generat un profit net cumulat de 1,05 miliarde de lei, în fiecare an fiind raportate profituri record", se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.ro.

În acelaşi timp, CEC Bank intenţionează să îşi asigure în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinţei MREL prin emisiune de obligaţiuni, sursele tradiţionale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă, acestea nefiind eligible pentru scopul menţionat. În acest sens, banca precizează că a demarat deja primele acţiuni premergătoare pentru accesarea pieţelor de capital, prin iniţierea discuţiilor cu una dintre cele mai mari agenţii de rating de credit şi prin punerea bazelor unui viitor birou de relaţii cu investitorii. Următorii paşi sunt obţinerea ratingului de credit şi aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), în baza căruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligaţiuni.â

Vineri dimineaţa, Ministerul Finanţelor a anunţat că va acorda un împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde lei, pe o perioadă de 10 ani, din bugetul de stat pe anul 2021, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat pe site-ul MF.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 45,1 miliarde lei la sfârşitul lui septembrie 2021 - în creştere cu 20,5% faţă de perioada similară a anului precedent.

CEC Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN - unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.