Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia se revoltă împotriva Comisiei Europene: Refugiaţii sunt motiv de scandal

stirileprotv.ro
refugiati Lesbos

Vicepremierul ceh a comparat cotele obligatorii de refugiaţi, impuse la cererea Comisiei Europene, cu Tratatul de la Munchen din anul 1938, prin care Cehoslovaciei de atunci Germania lui Hitler i-a smuls o treime din teritoriul naţional, consemnează agenţia EFE. 'Acordul asupra cotelor de refugiaţi aminteşte cehilor de un moment istoric, şi anume de acela când s-au luat decizii fără noi asupra teritoriilor noastre', a menţionat vicepremierul Pavel Belobradek, într-o declaraţie publicată vineri în cotidianul local Hospodarse Noviny.

Politicianul creştin-democrat s-a referit la acordul între Germania, Italia, Franţa şi Marea Britanie pentru temperarea veleităţilor expansioniste ale lui Hitler şi prin care i s-a oferit acestuia o parte a Cehoslovaciei în urma unui summit la care reprezentanţii guvernului de la Praga nici măcar nu au fost invitaţi. Vicepremierul ceh consideră că este mai oportun şi economic să fie ajutaţi refugiaţii în afara Uniunii Europene. 'Dacă am avea grijă acolo de refugiaţi, ar fi de opt ori mai ieftin ca în Europa. Astfel am putea ajuta de opt ori mai mulţi oameni', a indicat Pavel Belobradek, conform Agerpres.

 

Comisia Europeană a propus miercuri oficial instituirea unui mecanism automat şi permanent de împărţire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranţilor care vor sosi în blocul comunitar, precum şi obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Acest mecanism vine suplimentar faţă de cel adoptat în luna septembrie şi care prevede redistribuirea a 160.000 de migranţi.

 

Statele central-europene membre al Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) au respins şi criticat iniţiativa prezentată miercuri de Comisia Europeană. Premierul ungar Viktor Orban i-a acuzat pe liderii europeni care au avut o asemenea idee că trăiesc rupţi de realitate într-un turn de fildeş.

 

Printre liderii est-europeni care au reacţionat după noua propunere privind cotele obligatorii de refugiaţi se numără şi premierul bulgar, Boiko Borisov, care a admis că ţările ce se confruntă cu sosiri masive ale migranţilor trebuie ajutate în virtutea solidarităţii europene, dar a dezaprobat impunerea de amenzi statelor care nu primesc migranţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.