Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei mai buni doi şahişti ai României au primit wild-carduri pentru primele etape ale Grand Chess Tour

șah, sah

Organizatorii circuitului internaţional de şah Grand Chess Tour, a cărui ediţie 2022 va debuta la Bucureşti, pe 4 mai, anunţă şapte wildcard-uri pentru primele două etape din Europa: Superbet Chess Classic România şi Superbet Rapid & Blitz Polonia, anunță news.ro.

Printre cei şapte mari maeştri (GM) selectaţi se află şi cei mai buni doi jucători români de şah, potrivit clasamentului FIDE (Federaţia Internaţională de Şah), şi anume: Bogdan-Daniel Deac (locul 59 mondial) şi Constantin Lupulescu (locul 151 mondial).

Bogdan-Daniel Deac va juca în etapa de la Bucureşti, iar Constantin Lupulescu la Varşovia. Tot în Polonia au primit wildcard-uri ucrainenii Kirill Shevchenko şi Anton Korobov, polonezii Jan-Krzysztof Duda şi Radoslaw Wojtaszek, precum şi indianul Viswanathan Anand, fost campion mondial.

Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet devine partener strategic al turneului Grand Chess Tour, fondat de cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry Kasparov, împreună cu miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit şi “mogulul şahului”.

Aceasta este cea mai onorantă colaborare internaţională a Fundaţiei, care se alătură, astfel, numelor mari care au susţinut circuitul de şah GCT în primii săi ani, printre care: Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).

“Suntem extrem de bucuroşi că cei mai buni doi şahişti români, Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, joacă din nou în acest prestigios turneu care, pentru al treilea an consecutiv, aduce elita şahului mondial la Bucureşti. Văzând impactul extraordinar avut asupra comunităţii autohtone de şah şi dorind să facem din acest sport o componentă esenţială în educaţia copiilor şi tinerilor, din acest an, organizăm turneul şi în Polonia, unde Grupul Superbet are operaţiuni directe din 2017. Misiunea Grand Chess Tour este de a duce şahul în toate colţurile lumii, iar noi ne propunem să creştem interesul pentru acest sport, care dintre toate sporturile, este poate cel mai strâns legat de performanţa socială şi profesională a celor ce-l practică”, a declarat preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic.

Împreună cu Grand Chess Tour, căreia i se alătură doi sponsori din România, One United Properties şi First Bank, Fundaţia Superbet va organiza două din cele cinci etape ale turneului mondial: cele de la Bucureşti şi Varşovia.

Premiile întregului circuit ajung la suma de 1,4 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid and blitz. În fiecare etapă ale acestui turneu se înfruntă zece şahişti – aflaţi printre cei mai buni din lume. “Toate aceste suporturi organizatorice şi financiare fac posibilă îndeplinirea misiunii Grand Chess Tour de a populariza şahul în toate colţurile lumii”, a apreciat şi directorul executiv al Grand Chess Tour, Michael Khodarkovsky.

Cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour sunt următoarele: Superbet Chess Classic Romania (3-15 mai), Superbet Rapid & Blitz Polonia (17-24 mai), SuperUnited Rapid & Blitz Croatia (18-25 iulie), Saint Louis Rapid & Blitz (24-31 august) şi ultima etapă, Sinquefield Cup (31 august-13 septembrie), ce va avea loc chiar în Saint Louis (Missouri, USA). Federaţia Română de Şah este co-organizator şi partener al etapei din România.

În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de ţări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Bogdan Deac a obţinut titlul de mare maestru internaţional la doar 14 ani şi 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr mare maestru din lume. A fost selecţionat pentru prima dată în naţionala României la numai 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume. Astăzi este cel mai bun şahist al României, cu ELO 2656. La Campionatul European din noiembrie 2021 a reuşit a patra cea mai bună performanţă ELO la prima masă.

Constantin Lupulescu este al doilea cel mai bun şahist al României, la ora actuală, mare maestru internaţional, ELO 2622. Multiplu Campion Naţional al României de seniori, în 2011 a pătruns pentru prima data în Top 100 mondial. A fost egalul campionului mondial, Magnus Carlsen, la Olimpiada de la Baku din 2016, reuşind o remiză, iar astfel echipa României a învins naţionala Norvegiei. A câştigat puternicul turneu de la Reykjavik în 2019, unde l-a învins pe unul dintre cei mai promiţători juniori ai lumii, Alireza Firouzja. S-a născut în Buftea, în 1984, şi a fost iniţiat în tainele şahului, la doar 8 ani, de către bunicul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.