Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai ciudat loc de pe Pământ: aici, 'călătoria în timp' chiar este posibilă. Puțini oameni au curajul să locuiască în zonă

Puține locuri de pe Pământ sunt mai interesante sau mai misterioase decât un grup mic de insule aflate la granița dintre Rusia și SUA. Insulele Diomede reprezintă locul de pe Pământ unde, în doar câteva minute de mers pe jos ajungi să călătorești 21 de ore în trecut sau în viitor.

Insulele Diomede sunt două insule stâncoase, asemănătoare unor mese. Insula rusă Big Diomede (care face parte din Chukotka Autonomous Okrug), cunoscută și sub numele de Imaqłiq, Inaliq, Nunarbuk sau Insula Ratmanov

De cealaltă parte se află insula americană Little Diomede (parte a Alaskăi) sau Iŋaliq, cunoscută și sub numele de Insula Krusenstern.

Insulele Diomede sunt situate în mijlocul Strâmtorii Bering, între Alaska continentală și Siberia. La nord se află Marea Chukchi, iar la sud Marea Bering.

Dacă se iau în considerare mările marginale, atunci acestea sunt cele mai nordice insule din întregul Ocean Pacific.

Deoarece sunt separate de Linia Internațională de Datare, Big Diomede este cu aproape o zi înaintea insulei Little Diomede, dar nu complet. Datorită fusurilor locale de la nivel local, Big Diomede este cu doar 21 de ore înaintea lui Little Diomede (20 în timpul verii).

Din acest motiv, insulele sunt uneori numite Insula de Mâine (Big Diomede) și Insula de Ieri (Little Diomede).

Distanță de 3,8 kilometri între ele

Insulele sunt separate de o graniță internațională, care definește de asemenea linia internațională a datei în acea zonă, la aproximativ 2 km (1,2 mi) de fiecare insulă, la 168°58'37 "W. În punctele cele mai apropiate, cele două insule se află la o distanță de aproximativ 3,8 km (2,4 mi).[3] Mica locuire de pe Insula Little Diomede este centrată în partea de vest a insulei, în satul Diomede.

Insula Big Diomede este cel mai estic punct al Rusiei.

În timpul iernii, un pod de gheață acoperă de obicei distanța dintre aceste două insule; prin urmare, în această perioadă este teoretic posibil (deși nu este legal, deoarece călătoria între cele două insule este interzisă) să se meargă pe jos între Statele Unite și Rusia.

Pe această insulă locuiesc foarte puțini oameni. Există un sat format din din 40-50 de clădiri, în mare parte case mici, construite pe o coastă abruptă și stâncoasă.

Primul european care a ajuns în Strâmtoarea Bering a fost exploratorul rus Semion Dezhnev, în 1648. El a raportat două insule ai căror băștinași aveau podoabe labiale din os, dar nu este sigur că acestea erau Diomedele. Navigatorul danez Vitus Bering a redescoperit Insulele Diomede în timp ce conducea o expediție rusă la 16 august (O.S., 26 august N.S.) 1728, ziua în care Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește memoria Sfântului martir Diomede (de unde și numele insulelor).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.