Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai contestat om din echipa lui Dacian Cioloș are mari probleme ANAF şi Finanţele

dacian ciolos rra

Secretarul de stat care le cerea românilor fără niciun fel de venit să plătească asigurările de sănătate are mari probleme cu diverse instituții ale Guvernului din care face parte.

Detalii aici: Dacian Cioloș a făcut anunțul pe care-l așteptau românii: Ce se întâmplă cu Gabriel Biriș

Proaspătul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, se află într-o dublă postură. Pe de o parte, el reprezintă şi, teoretic, slujeşte interesele statului , în special ale Ministerului de Finanţe şi ale instituţiilor din subordinea acestuia, şi, pe de altă parte, se află în luptă împotriva aceloraşi instituţii, în instanţele de judecată. Cel puţin şase litigii juridice se află, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată, unde două societăţi – una de insolvenţă şi alta de reorganizare- lichidare – fie reprezintă diverse entităţi private în speţe îndreptate împotriva statului, fie chiar ele însele, cele două societăţi în care Gabriel Biriş este acţionar, se judecă, la rândul lor, cu ANAF.

Adică exact cu instituţia publică aflată în subordinea ministerului unde Gabriel Biriş deţine a doua funcţie, după ministru. Declaraţiile de avere şi de interese, la zi, ale lui Gabriel Biriş nu au fost publicate, până în prezent, pe site-ul Ministerului de Finanţe sau pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate. În schimb, potrivit documentelor din 2012, când Biriş a candidat, fără succes, la un fotoliu de deputat, aflăm că deţine acţiuni la SCPA Biriş Goran, la SPRL Biriş Goran Insolvenţă şi, potrivit altor documente, în SC Biriş Goran SPARL. Adică o casă de avocatură, una de insolvenţă şi alta de reorganizare-lichidare. Ultimele două se judecă, atât direct, cât şi în calitate de reprezentante ale unor companii private, cu statul. Iată exemplele:

Citeşte şi: Laura Codruța Kovesi a dat lovitura: Ce a primit șefa DNA

1 Dosar nr. 25/44/2016, înregistrat la Curtea de Apel Galaţi în data de 13 ianuarie 2016, care vizează anularea unui act administrativ emis de Administraţia Fondului de Mediu. Reclamantul, compania SC Ecologic 3R SA, reprezentat în acest proces de către SC Biriş Goran SPARL. Dosarul nu a fost încă repartizat vreunui complet de judecată.

2 Dosar nr. 43320/3/2015, înregistrat la Tribunalul Bucureşti în data de 27 noiembrie 2015. Administraţia Cazane Cantine SRL, prin SPARL Biriş Goran, în calitate de reclamant, a dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, cerând instanţei să anuleze o Decizie din 12 iunie 2015. Nici acest proces nu a fost repartizat şi nici nu a primit încă un termen de judecată.

Citește și: Gigi Becali, probleme mari: Va fi DUS CU MANDAT

3 Dosar nr. 5720/271/2015, înregistrat la Tribunalul Bihor, în data de 17 noiembrie 2015, vizează un apel formulat de Biriş Goran Insolvenţă SPRL, într-un litigiu cu Administraţia Finanţelor Publice Bihor. Casa de insolvenţă a lui Gabriel Biriş cere anularea unui proces-verbal de contravenţie emis de Finanţe anul trecut. Fondul dosarului, care s-a judecat, în data de 14 septembrie 2015, la Judecătoria Oradea, a fost pierdut de Biriş, pe motiv că cererea formulată este nefondată. Apelul are termen de judecată în 20 mai 2016.

4 Dosar nr. 7918/245/2015, înregistrat în data de 23 octombrie 2015, la Tribunalul Iaşi. Speţa vizează o contestaţie la executare silită formulată de compania Wasvar SRL, prin avocata Anca Iulia Zegrean, de la Biriş Goran SPARL, în contradictoriu cu ANAF (prin Direcţia Generală Antifraudă -Direcţia Regională Antifraudă Zonală nr. 1 Suceava), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Procesul are termen în data de 25 ianuarie 2016.

Citește și: Reacția lui Gigi Becali: Nu depun mărturie nici dacă îmi taie capul

5 Dosar nr. 14755/136/2015, înregistrat la Judecătoria Giurgiu, vizează o plângere contravenţională formulată de Biriş Goran Insolvenţă SPARL în contradictoriu cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Giurgiu. Primul termen de judecată are loc în data de 10 februarie 2016.

6 Dosar nr. 26250/3/2015/ a1, deschis, la data de 16 octombrie 2015, la Tribunalul Bucureşti se referă la o speţă de faliment, în care Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti are calitatea de contestator, iar compania SC Alsa Uomo SRL, reprezentată de administratorul judiciar Biriş Goran Insolvenţă SPRL, are calitatea de intimat. Termenul de judecată este 20 ianuarie 2016. Legăturile politice ale lui Biriş par a fi mult mai strânse cu regimul Băsescu, iar relaţia a fost consolidată în anul 2012, când actualul secretar de stat de la Finanţe deţinea funcţia de vicepreşedinte al “Forţei Civice”, partid fondat şi condus de actualul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, formaţiune înghiţită în 2014 de către Partidul Naţional Liberal. Cu alte cuvinte, tehnocratul nu este chiar atât de apolitic pe cât vrea să pară.

Citește și: Austria renunță la Schengen: Explicațiile oferite de la Viena

Pe lângă afacerile imobiliare cu firme din paradisuri fiscale sau activităţile legate de profesia de avocat, Gabriel Biriş a încasat bani frumoşi în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al companiei Romcab SA Târgu Mureş. Societatea a apărut, ca urmare a divizării companiei de stat Electromureş, privatizată în anul 1999 şi preluată, prin interpuşi, de milionarul local Zoltan Prosszer. În 2010, Consiliul de Administraţie al Romcab SA era împărţit de Prosszer cu Gabriel Biriş, Emanoil Voicu, Ileana Anca Ioan şi italianul Roberto Musneci, iar compania era deţinută, cu 69,0283%, de către SC Sadalbari SRL, alături de Morgan Stanley & Co International PLC London GBR si de alţi acţionari minoritari. În 2012, structura Consiliului de Administraţie s-a modificat, în sensul că la conducerea CA a fost numit fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Cu acel prilej, a fost aprobată încheierea de către Romcab a unei asigurări de răspundere profesională pentru membrii Consiliului de Administraţie în cuantum de 100.000 de euro de persoană. Printre beneficiari s-a numărat şi Gabriel Biriş. În data de 6 iunie 2014, când Biriş a părăsit Consiliul de Administraţie al Romcab, s-a aprobat şi indemnizaţia cu care este plătit fiecare membru al CA. Aşa am aflat cât încasa actualul secretar de stat de la Finanţe de la firma prezidată de fostul ministru al Finanţelor, Vlădescu: indemnizaţie fixă în cuantum de 7.000 de euro lunar şi, suplimentar, un procent de 5% din profitul brut al exercițiului financiar respectiv, dar nu mai mult de 500.000 de euro.

Citește și: Ce a decis România să le facă celor 60 de imigranți care au trecut ilegal frontiera / VIDEO

Offshore-ul Fusilier Limited, despre care Gabriel Biriş susţine că nu mai derulează niciun fel de activitate şi pe care îl păstrează “doar aşa, pentru viitoare oportunităţi”, activează bine mersi în domeniul restaurantelor din Bucureşti. Potrivit unor documente oficiale, furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, căsuţa poştală a lui Biriş deţine tot pachetul de acţiuni în cadrul firmei SC Moustache Investment SRL, companie înregistrată în data de 25 iulie 2012, deci chiar înainte cu câteva luni ca Gabriel Biriş să candideze la un fotoliu de deputat în Parlamentul României. Tot de la Registrul Comerţului am aflat că SC Moustache Investment SRL are „un capital social 100% privat străin”, fiind deţinut de offshore-ul cipriot Fusilier Limited, iar administratorul firmei este un anume Florin Mihai Nicuşor. Moustache are principalul domeniu de activitate înregistrat – „Restaurante”, iar sediul social al firmei este situat în Bucureşti, Sector 3, Strada Smârdan nr, 33, la etajul 1. Potrivit ultimului bilanţ contabil, firma Moustache Investment SRL a înregistrat un rulaj de un milion de lei. Ei, bine, la această adresă, mai exact la parterul clădirii, a funcţionat, în anul 2012, Restaurantul “Bon”, iar, în prezent, la aceeaşi adresă, îşi desfăşoară activitatea restaurantul italienesc Aubergine. Locaţia se află în centrul istoric al Capitalei, spun cei de la jurnalul.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, începutul sfârșitului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.