Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare dusman al PNL sunt liberalii. Sciziunea - o traditie periculoasa

pnl nou sigla

Liberalii au sarbatorit de curand implinierea a 140 de ani de la infiintare. Totodata liberalii se mandresc si cu unificarea Dreptei, prin fuziunea cu PDL. Insa PNL are o istorie tumultoasa marcata mai mult de scindari decat de unitate. Astfel sciziunea liberala se ridica proape la rang de traditie - o traditie periculoasa, daca privim spre tensiunile existente deja intre PNL si PDL, pornind de la declaratii cel putin nefericite ale vechilor liberali la adresa vechiului PDL, terminand cu problema pe care o ridica impartirea locurilor eligibile in alegeri.

PNL a revenit pe scena politica dupa caderea comunismului. Insa la scurt timp dupa reaparitia sa, orgoliile si-au spus cuvantul si partidul s-a scindat intre seniori si PNL-AT (aripa tanara).

La 4 iulie 1990 s-a constituit comitetul de iniţiativă pentru formarea PNL-AT, din care făceau parte Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Dinu Patriciu, etc. Noul partid s-a constituit la 23 iulie 1990. Ulterior chiar si tinerii s-au scindat intre ei, aparand o mica factiune, NPL, care s-a intors alaturi de seniori.

Nu trec nici doi ani, ca PNL se scindeaza din nou, in anul 1992 pe tema ramanerii sau iesirii din CDR. Astfel sustinatorii Conventiei formeaza PNL-CD, iar PNL paraseste CDR in frunte cu Radu Campeanu.

Rezultatele dezastruase din alegeri, care fac ca PNL sa ramana in afara Parlamentului, duc in '93 la inlaturarea lui Radu Campeanu, care impreuna cu cativa apropiati formeaza PNL - Campeanu. Astfel are loc cea de-a treia sciziune a PNL.

In '96 factiunile PNL se intorc in CDR si castiga alegerile.

Dupa sciziune vine fuziune

In mandatul de presedinte al PNL al lui Mircea Ionescu Quintus, liberalii inregistreaza o perioada de fuziune cu diferite factiuni mai mult sau mai putin liberale.

Prima fuziune este cea cu PAC, partidul de la care au venit Crin Antonescu, Mona Muscă şi Alexandru Paleologu.

În 1998 avea să se realizeze, în cea mai mare parte, unificarea liberală, prin absorbţia de către PNL a Partidului Liberal (rezultat din unificarea PNL-CD şi PL'93 - fost PNL-AT).

Lista fuziunilor continua cu APR in 2001, Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD) in aprilie 2003 si cu PNL-C in august 2003.

In 2003 PNL isi uneste fortele cu PD si formeaza Alinata D.A. care va castiga alegerile prezidentiale si va reusi formarea unei majoritati in Parlament in vederea investirii unui guvern propriu.

A patra sciziune

Luna de miere nu dureaza mult insa. Tensiunile apar la scurt timp, atat intre PNL si PD, dar mai ales in interiorul PNL care in 2006 inregistreaza a patra scindare. Teodor Stolojan, impreuna cu alti sustinatori ai lui Traian Basescu, parasesc PNL-ul si formeaza PLD-ul. Acesta va fuziona ulterior cu PDL-ul, formand in final PDL-ul.

In iunie 2007 se inregistreaza si sfarsitul aliantei D.A.

O noua alinata, urmata de fuziunea Dreptei si alte doua scindari

Ca si in trecut, dupa o perioada de dezbinare, liberalii trec la ganduri unificatoare si se alatura dusmanului traditional - PSD, impotriva dusmanului comun - Traian Basescu. Astfel, dupa crearea unei mici aliante cu PC - ACD, se formeaza marele USL in 2011.

PNL-ul insa nici nu ajunge bine la guvernare ca este macinat din nou de tensiuni interne care duc la o mica sciziune a grupului din jurul primarului sector 1 Andrei Chiliman. Dupa cateva excluderi si demisii din partid se formeaza in 2013 IRL - Initiativa Romania Liberala. Aceasta fundatie nu ajunge sa se transforme in partid fiind absorbita un an mai tarziu de PDL.

Tot in 2013 incep sa para problemele in interiorul USL, care se concretizeaza la inceputul lui 2014 cu ruperea aliantei. Dupa aceasta noua ruptura urmeaza mare unire a Dreptei - fuziunea PNL-PDL, care au strans sub umbrela lor si alte factiuni mai mici de dreapta (IRL si FC)

Insa aceasta fuziune, combinata cu iesirea de la guvernare, trezeste noi nemultumiri in PNL. Astfel, ca cercul sa se inchida perfect, Calin Popescu Tariceanu, cel care se implica in prima scindare a PNL din '90, pleaca din PNL alaturi de cativa sustinatori ai sai si formeaza in perioada 2014-2015 PLR.

Sciziunea - o traditie periculoasa

Istoria pare sa se fi repetat ciclic in cazul PNL, cu perioade de scindare, urmate de perioade de unitate si chiar fuziune. Apele nu s-au linistit insa, iar pericolele pentru noi sciziuni pandesc PNL-ul. Dincolo de declaratii nefericite, orgoliile personale s-ar putea inflama la momentul crearii listelor electorale pentru alegerile locale si generale. Numarul parlamentarilor se va diminua iar primariile vor fi mai greu de castigat dintr-un singur tur.

Daca insa PNL trece cu bine peste anul electoral 2016, il mai pandeste un pericol in 2017 - anul primului Congres al noului PNL in care liberalii vor alege o conducere monocefala.

Un fost consilier prezidential ridica problema riscului ca PNL, după o eventuală preluare a guvernării în 2016, să intre în situația unei "rupturi interne grave" daca nu gestioneaza corect fuziunea și selecția parlamentarilor.

"Trebuie să ținem cont că în 2017 PNL va avea și congresul de alegere a echipei de conducere, iar evenimentul în sine poate crea premisele unor rupturi interne grave dacă se pleacă de la nemulțumiri și insatisfacții. Toate partidele care au trecut prin astfel de momente s-au rupt la congrese sau la scurt timp după ce acestea au avut loc. În cazul PNL, o ruptura poate fi mult mai gravă, pentru că ar putea veni la început de ciclu electoral, iar parlamentarii nemulțumiți pot afecta atât partidul cât și forța parlamentară care va asigura majoritatea viitorului guvern. Orice grupare nemulțumită de desfășurarea alegerilor interne, și mai cu seamă foștii pdl-isti pot încerca un joc politic, mergând cu șantajul până la dărâmarea viitorului guvern", a precizat Cristian Hrituc. Citeste mai multe aici: Riscul unei rupturi interne grave a PNL în 2017 - ANALIZĂ

Prin comparatie, nu acelasi lucru se poate spune despre PSD sau PD. Dupa scindarea FSN care a dus la nasterea celor dpua partide, PSD a mai avut parte de o singura sciziune, in '97, cand din PDSR s-a rupt APR.

Abia in ultimii ani PSD a inceput sa fie si el afectat de rupturi. Prima mare pierdere pentru PSD a fost factiunea care l-a urmat pe Gabriel Oprea in formarea UNPR in 2010. Apoi in 2014, fostul deputat PSD Bogdan Diaconu anunta infiintarea PRU, care insa nu a atras prea multi social-democrati.

Iar in 2015 PSD pierde factiunea Geoana care este in proces de a forma partidul PSRO.

PDL-ul la randul sau se poate 'lauda' cu o singura sciziune - cea a PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.