Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cel mai rău scenariu' amenință UE! Comisia Europeană avertizează asupra acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
gaze rusia ue

Comisia Europeană consideră că încetarea tranzitului de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei, acordul în acest sens expirând la 31 decembrie 2024, amenință Uniunea Europeană cu "cel mai rău scenariu", informează TASS, potrivit Rador Radio România.

După cum informează ediția europeană a publicaţiei "Politico", citând un document al Comisiei Europene, primele afectate vor fi Austria, Ungaria și Slovacia. Anterior, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat în Parlamentul European că Comisia Europeană "nu este interesată de prelungirea tranzitului ucrainean de gaze", însă, conform documentului, în realitate, Comisia Europeană ar putea să se confrunte cu mai multe probleme.

"Aceasta înseamnă că UE va pierde în curând aproximativ 5% din importurile sale de gaze, în principal către țările din centrul și sud-estul Europei (care plătesc gazul rusesc în ruble). Dacă această pierdere va coincide cu o perioadă prelungită de temperaturi scăzute, aceasta ar putea duce la cel mai rău scenariu pentru țările UE care continuă să primească gaze prin Ucraina" - se arată în document.

Comisia Europeană avertizează, de asemenea, că renunţarea la tranzitul ucrainean ar necesita înlocuirea acestuia cu gaze care vin prin Germania, Italia sau Turcia, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de transport și depozitare, lucru ce ar reprezenta o povară suplimentară pentru aceste țări UE.

Situația mai este complicată şi de taxa la exportul de gaze impusă unilateral de Germania.

Cu toate acestea, o analiză a documentelor Comisiei Europene din ultimii cinci ani arată că scenariul de bază din previziunile sale legate de condițiile de climă și temperatură se bazează întotdeauna pe idei despre încălzirea globală. Astfel, în situația încetării tranzitului prin Ucraina în timpul iernii, Comisia Europeană, cel mai probabil, mizează să evite consecințele cele mai grave, sperând într-un efect pozitiv al încălzirii climatice.

Pe de altă parte, transferul Austriei, Ungariei și Slovaciei către livrările de gaze de tranzit prin țările vest-europene va crește gradul de dependență a acestora față de restul Uniunii Europene, ceea ce este benefic pentru Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.