Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai vechi monument de război descoperit vreodată: Un uriaş gorgan din Siria, sub care se află rămăşiţele a 30 de de războinici

The Lost History Channel TKTC
Siria piramida Tell Banat gorgan

Un uriaş gorgan din Siria, sub care se află îngropate corpurile a cel puţin 30 de războinici, ar putea fi cel mai vechi monument de război descoperit vreodată, datând de cel puţin 4.300 de ani, conform unei echipe de arheologi, transmite luni Live Science.

Gorganul se află în situl denumit Tell Banat, în prezent aflat sub ape după construcţia unui baraj în regiune, şi reprezintă un prim exemplu al unui tip particular de monument de război, descris în inscripţii străvechi mesopotamiene, în care cadavrele inamicilor sau ale războinicilor locali sunt aranjate unele deasupra celorlalte, rezultând o structură funerară cu un nivel ridicat de organizare, scrie Agerpres.ro.

Această descoperire arată şi că "oamenii din vechime îi onorau pe semenii lor ucişi în bătălii, la fel cum procedăm şi noi", a declarat Anne Porter, expertă în civilizaţiile antice din Orientul Apropiat şi Mijlociu de la Universitatea din Toronto. "Nu ştim dacă au fost învingătorii sau învinşii din bătălie. Ştim însă că oamenii (din Tell Banat) au luat osemintele din alt loc, poate după o perioadă mai lungă după bătălie, şi le-au înhumat sub un gorgan imens, vizibil de la kilometri distanţă de jur-împrejur", a adăugat ea.

Acest gorgan seamănă puţin cu piramida în trepte de la Djoser, Egipt, cu excepţia faptului că este ridicat din pământ şi ghips în loc de piatră, conform descrierii publicate de arheologi în numărul din 28 mai al jurnalului Antiquity.

Deşi situl a fost excavat între anii 1988 şi 1999 de o echipă de arheologi condusă de Anne Porter şi Thomas McClelland, care colaborau în cadrul programului Euphrates Salvage Project, cercetătorii nu au înţeles natura acestei structuri până acum. Ei şi-au continuat săpăturile până când situl a fost acoperit de apele barajului Tishreen.

În anii care au trecut de la inundarea sitului şi până în prezent, aceeaşi echipă de arheologi, ajutată şi de studenţi de la Universitatea din Toronto, a analizat descoperirile făcute şi a ajuns la concluzia că acest sit era probabil un monument de război, poate cel mai vechi astfel de monument din lume. Arheologii au descoperit şi că respectivul monument a fost ridicat deasupra unei structuri mai vechi.

De asemenea, conform arheologilor, osemintele războinicilor au fost aranjate în gorgan cu meticulozitate, direct pe sol, împărţite în grupuri distincte. Oasele sunt fragmentate şi în multe cazuri nu a putut fi stabilită vârsta şi sexul persoanei căreia îi aparţin. Cei care au putut fi identificaţi sunt însă toţi bărbaţi cu vârste ce variază de la adulţi până la copii de 8 - 10 ani.

Conform arheologilor, osemintele au fost probabil deshumate şi apoi reînhumate în gorgan. "Osemintele ar putea proveni de pe un vechi câmp de luptă sau dintr-un cimitir. Indiferent de originea lor, cert este că au fost alese şi aranjate cu grijă şi în ultimă instanţă transformate într-un monument, la o lungă perioadă de timp după moarte", conform studiului.

Unii dintre războinici au fost îngropaţi alături de câte un "kunga" sau catâr, animale folosite pentru a tracta vehicule. Alţi războinici au fost îngropaţi având alături grămăjoare de pietre ce erau folosite ca proiectile, fiind lansate din prăştii.

"Am înţeles că există modele diferite după care au fost îngropaţi aceşti războinici - câte doi războinici având cu ei piei de catâri sunt poziţionaţi într-o parte, iar apoi războinici singuri, alături de pietre pentru praştie, poziţionaţi de cealaltă parte", conform lui Anne Porter. O armată antică bine organizată ar fi fost probabil împărţită în unităţi diferite, cum ar fi războinicii care conduceau care de luptă şi respectiv războinici care luptau pe jos, înarmaţi cu prăştii.

Arheologii au descoperit şi un model de car cu coviltir, o figurină reprezentând un catâr dar şi o roată făcută din lut alături de oseminte.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.