Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mare mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a sosit în Portul Constanţa Sud-Agigea - Sunt tone de medicamente de urgenţă şi echipamente de salvare

mobilitate.eu
vas containere transport

Cel mai mare ajutor umanitar al Franţei pentru Ucraina a sosit, miercuri, în Portul Constanţa Sud-Agigea, la bordul unei nave încărcate, printre altele, cu tone de medicamente de urgenţă şi echipamente de salvare. Toate acestea vor fi descărcate şi se vor îndrepta apoi spre Suceava, unde sunt programate să ajungă în 9 octombrie. De acolo, convoiul umanitar va fi preluat de ucraineni.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că nava franceză încărcată cu ajutoare pentru Ucraina a ajuns, miercuri, în dana 120 a Portului Constanţa Sud-Agigea.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Philippe Wieber, a declarat, într-o conferinţă de presă, că acesta este cel mai mare convoi umanitar pe care Franţa îl trimite Ucrainei.

“Este cel mai mare convoi umanitar pe care Franţa îl trimite în Ucraina. Această iniţiativă marchează un moment important şi dovedeşte suportul pe care Franţa îl arată Ucrainei încă de la începerea invaziei ilegale lansate de Rusia în 24 februarie. Franta furnizează ajutor colectiv şi concret prin guvernul său, prin autorităţi, companii şi cetăţenii săi. Franţa nu putea rămâne indiferentă la soarta poporului ucrainean”, a transmis Philippe Wieber.

La rândul său, Paun Rohovei, ministru consilier al Ambasadei Ucrainei în România, a declarat că acest eveniment demonstrează că lumea civilizată este alături de ţara sa.

“Sunt bucuros să particip la evenimentul de astăzi, un eveniment nespus de important pentru Ucraina, un eveniment care demonstrează un nivel nespus de mare de solidaritate cu statul pe care îl reprezint. Ucraina, de fapt, în istoria contemporană, este unicul stat care îşi apără şi îşi dobândeşte opţiunea sa, opţiunea civilizaţională, vărsând sânge. În această situaţie, toată lumea civilizată ne-a demonstrat că este alături de noi, ne ajută, ne susţine şi evenimentul de astăzi încă o dată demonstrează că aceste legături de frăţie cu Europa, cu lumea civilizată sunt foarte importante şi sunt foarte tari”, a declarat Paun Rohovei.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a fost reprezentat la acest eveniment de Mihai Lupu, consilier al secretarului de stat Raed Arafat.

“E cel mai mare ajutor umanitar pe care Franţa îl trimite în Ucraina. Noi, pe partea de DSU/IGSU/ISU, suntem pregătiţi cu toată logistica să îi sprijinim, ca acest ajutor umanitar să ajungă la hub-ul logistic de la Suceava şi de acolo maşinile, TIR-urile din Ucraina vin şi preiau ajutorul, fie direct pe roţi sau cu trenurile”, a afirmat Mihai Lupu.

El a precizat că reprezentanţi de la ISU vor însoţi convoiul umanitar.

“Avem dispozitive de pompieri de la ISU care vor însoţi convoiul umanitar, vom folosi echipament, maşini ale ISU ca să ajungă. O parte din maşini o să ajungă pe roţi, altele vor fi puse pe platformă. Apoi echipele care descarcă la hubul logistic, care este sub Mecanismul de Protecţie Civilă European, vor ajuta să facă această treabă, iar apoi încărcarea în TIR-urile colegilor, partenerilor din Ucraina”, a explicat Mihai Lupu.

El a menţionat că acest convoi umanitar trebuie să ajungă în Suceava în 9 octombrie.

Ajutoarele constau în: 15 vehicule de pompieri şi salvare aduse la standardele ucrainene, inclusiv; 8 motomarine semirigide; 19 tone echipament (echipament de salvare, degajare şi protecţie); 25 de tone de medicamente de urgenţă şi de resuscitare şi un vehicul medical dotat cu aparat mobil de radiologie care permite efectuarea examinărilor pe teren; 60.000 de raţii alimentare (două mese per raţie), 48 de tone de preparate şi 13 tone de lapte; cinci generatoare, materiale de construcţie şi prelate; peste 200 de metri de poduri de urgenţă care vor fi utilizaţi pentru operaţiuni de reabilitare rapidă a infrastructurilor civile ucrainene.

Maşinile de pompieri şi salvare vor fi transportate într-un convoi al securităţii civile franceze, graţie deplasării la faţa locului a unui detaşament de 34 de pompieri din formaţiunile militare ale securităţii civile şi a doi marinari-pompieri din cadrul batalionului de specialitate din Marsilia.

În cooperare cu ambasadele Franţei din România şi din Ucraina, donaţiile vor fi distribuite beneficiarilor ucraineni identificaţi, printre care Serviciul Ucrainean de Urgenţă, Ministerul ucrainian al Sănătăţii, dar şi oraşele Cernihiv şi Harkov, municipiile Odesa şi Stryi.

Nava cu ajutoare umanitare a plecat din Marsilia în 28 septembrie, unde a avut loc şi o ceremonie în prezenţa ministrului francez pentru Europa şi afaceri externe, Catherine Colonna. Această operaţiune, denumită ”Un bateau pour l’Ukraine/ O navă pentru Ucraina", este coordonată de Centrul de criză şi sprijin al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe. Acest transport maritim este realizat cu sprijinul Fundaţiei CMA CGM, care a pus la dispoziţie pentru această operaţiune nava sa ”Aknoul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.